Mozilla Servo

Her er Mozillas helt nye nettlesermotor

Har vært under utvikling i tre år.

Her er Mozillas helt nye nettlesermotor
(Bilde: digi.no)

Har vært under utvikling i tre år.

I juni i år skal Mozilla komme med det som skal være den første offisielle testutgivelsen av en helt ny nettlesermotor fra stiftelsen.

Allerede våren 2013 ble det kjent at Mozilla, i samarbeid med Samsung, er i ferd med å utvikle en helt ny nettlesermotor, Servo, som er skrevet i programmeringsspråket Rust. Noe av målet har vært å kunne ta utgangspunkt i moderne maskinvare, uten tanke på bakoverkompatibilitet, for å bedre å kunne ta i bruk parallellprosessering og å kvitte seg med årsakene til flere typer sårbarheter.

Valget av Rust skal være et viktig bidrag til dette. Mozilla har fremmet språket som et alternativ til C++, men med løsninger som skal kunne hindre hele klasser av minnehåndteringsfeil.

Om tre måneder

Til VentureBeat forteller Jack Moffitt, som leder Servo-prosjektet hos Mozilla, at når teknologi-demoen kommer i juni, vil Servo være ledsaget v Browser.html. Dette er et brukergrensesnitt til nettleseren, helt og fullt skrevet i HTML, CSS og JavaScript.

– Dette nye brukergrensesnittet inkluderer mange rike animasjoner og interaksjoner som vil finne i systemspesifikke applikasjoner, men som ikke alltid yter godt i nåværende nettlesere. Browser.html er en kjempebra testcase for Servos teknologiplattform og et utstillingsvindu for hva som er mulig med ny teknologi, sier Moffitt til VentureBeat.

Det er allerede mulig å teste Servo og Browser.html, men det innebærer at man må kompilere det selv, og nettleseren har fortsatt store begrensninger. Selv med Browser.html er det bortimot null funksjonalitet i brukergrensesnittet, men det er mulig å åpne enkelte websider og å veksle mellom ulike «faner».

Lastingen av digi.no i Servo ble aldri fullført.

 

Lastingen av Wikipedia fungerte bedre, men tilsynelatende begrenset samhandling med muspekeren gjorde at vi ikke fikk klikket på lenker eller fjernet beskjeden nederst i vinduet.

Servo+Browser.html-nettleseren over er bygget i Fedora Linux.

Uklar framtid

Hva Servo til slutt vil ende opp som, er fortsatt uklart. Til VentureBeat sier Moffitt at Mozilla vurderer ulike muligheter for å bygge Servo-motoren eller deler av denne inn i både eksisterende og framtidige produkter. Men i alle fall foreløpig ser det ikke ut til at Servo vil erstatte hele Gecko-motoren i Firefox.

Til toppen