Her stopper aldri datamaskinene

IT-systemer kan bli helt sikre, men det er dyrt. Bli med på en rundtur på server-rommet i et SAS-fly.

Her stopper aldri datamaskinene

IT-systemer kan bli helt sikre, men det er dyrt. Bli med på en rundtur på server-rommet i et SAS-fly.

Stadig nye versjoner av operativsystemer lover store forbedringer, men PC-brukere og IT-sjefer sliter med stadig flere typer IT-problemer som får maskinene til å stoppe. Programvarefeil, driver-problemer, strøm-stopp og hackere er bare noen.

At en vanlige IT-installasjon stopper kan få store nok konsekvenser, men de blir ikke fatale - slik en alvorlig IT-feil i luften fort ville bli. For et moderne passasjerfly er hel-digitalt og hvis man hadde brukt vanlige IT-system ville en alvorlig IT-feil raskt kunne ført til et havari med enorme konsekvenser. Derfor har man måtte planlegge på en helt annen måte.

Hvordan lager man IT-systemer som ikke feiler, var spørsmålet digi.no stilte til SAS Braathens. Svaret er interessant for alle som driver med IT, for det er mulig - det er bare litt tungvint og ganske dyrt. Selv et mellomstort passasjerfly koster rundt 500 millioner kroner.

For å få en forklaring, fikk digi.no en guidet tur av teknisk sjefspilot i SAS Braathens, Tom Røstad, i et rom i en moderne SAS-maskin de færreste nok vet at eksisterer. For et moderne passjererfly har et eget "server-rom" - det ligger under føttene dine i det du går ombord.

Bli med på en tur på server-rommet i en Boeing 737 og få se triksene flybransjen bruker for å unngå IT-problemer:

Her kan du lese tre av bildeseriene vi har kjørt i det siste:

Dette skjer når du trykker på kjøp-knappen

Her er Internett-Norge koblet sammen

Får inn 1 million feil om dagen

Til toppen