WEBSTANDARDER

Heretter er det HTML 5.1 som gjelder

Er nå en offisiell W3C-standard.

Ingen av de mest grunnleggende delene av HTML blir endret med den nye utgaven av spesifikasjonen.
Ingen av de mest grunnleggende delene av HTML blir endret med den nye utgaven av spesifikasjonen. Bilde: Weerapat Wattanapichayakul/Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. nov. 2016 - 13:26

Standardiseringsorganisasjonen W3C kunngjorde i går at HTML 5.1 nå er en W3C-anbefaling, altså en offisiell webstandard. Dette er den første mindre oppdateringen av HTML siden HTML5-spesifikasjonen ble standardisert for ganske nøyaktig to år siden. 

Det er en hel del endringer i den nye versjonen, men det meste framstår likevel som mindre justeringer. Noe har blitt langt til, mens annet har blitt fjernet. Det sistnevnte kan skyldes blant annet mangel på implementeringer, det vil si at ingen av nettleserne har støtte for egenskapene og funksjonaliteten som nå har blitt fjernet.

Får utvidet sensorstøtte: Snart skal også webapper kunne telle skrittene dine

Nye elementer

Blant det som har blitt lagt til, er elementene details og summary. Disse skal gjøre det enklere å legge til informasjon som i utgangspunktet er skjult på websiden, men som kan åpnes og leses av spesielt interesserte. Vanligvis er det kun summary-innholdet som vises, mens resten av innholdet i details-elementet først vises når brukeren klikker på summary-delen. 

Se bildet nedenfor, hvor summary-elementet, som er en barneelement til details, inneholder teksten «Name & Extension».

Her er details- og summary-elementene i HTML 5.1 tatt i bruk for å vise innhold som i utgangspunktet er skjult. <i>Foto: W3C</i>
Her er details- og summary-elementene i HTML 5.1 tatt i bruk for å vise innhold som i utgangspunktet er skjult. Foto: W3C

Med attributtet open kan man i stilsettet skille mellom når details-elementet er lukket eller åpent.

Les også: Åpner for kringkasting av meldinger mellom nettleserfaner

Ikke full støtte

Disse elementene skal allerede støttes helt eller delvis av Firefox, Safari og Chrome, samt andre Blink-baserte nettlesere. Gamle Internet Explorer vil aldri få støtte for HTML5.1-nyhetene, men Microsoft skriver her at det er sannsynlig at Edge vil få støtte for details og summary i en framtidig versjon.

De fleste av de andre endringene dreier seg for det meste om nye eller endrede attributter, attributtverdier eller objekter i tilknytning til eksisterende elementer. I andre tilfeller har atferden til disse egenskapene blitt noe endret. 

På denne siden har Microsoft en omfattende oversikt over hvilke nettlesere som støtter de ulike programmeringsgrensesnittene som er en del av HTML 5.1.

Er allerede i gang med neste versjon: Her er første utkast til HTML 5.2

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.