APPLE

Hevder Apple strupet ytelsen til Qualcomm-brikker for å få iPhoner med Intel-brikker til å se bedre ut

Qualcomm slår kraftig tilbake, etter at Apple saksøkte dem i januar.

Apple iPhone 7.
Apple iPhone 7. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
11. apr. 2017 - 18:00

I januar saksøkte Apple brikkeprodusenten Qualcomm for 1 milliard dollar, og hevdet at Qualcomm har tatt seg for godt betalt for grunnleggende patenter som er nødvendige for å bygge mobiltelefoner. Apple mener også at Qualcomm krever royalties for ting som strengt tatt ikke har med Qualcomms produkter å gjøre.

Nå slår Qualcomm tilbake. Mandag 10. april sendte selskapet inn sine svar og motkrav til Apple-søksmålet. I tillegg til å forsvare seg, kommer Qualcomm også med en del interessante beskyldninger mot Apple. Det skriver The Verge.

Apple skal med overlegg ha latt være å bruke de mest avanserte funksjonene i modembrikken Qualcomm Snapdragon X12 som brukes i iPhone 7.

Årsaken skal ifølge Qualcomm være at Apple bruker brikker fra både Qualcomm og Intel i denne iPhone-modellen. Ved å «strupe» Qualcomm-brikkene ville Apple unngå at de Qualcomm-baserte telefonene skulle yte bedre enn de Intel-baserte, hevder Qualcomm.

Qualcomm: – Apple snakket ikke sant

I november 2016 skrev Bloomberg at Verizon-varianten av iPhone 7 med Qualcomm-brikkesett var raskere enn AT&T-varianten som benyttet Intel-brikkesett, men likevel ikke så rask som den kunne vært. Bloomberg viste til tester gjort av Twin Prime hvor en Samsung Galaxy S7 med samme Qualcomm X12-brikke viste seg å ha dobbelt så god nettverksytelse som iPhone 7 med samme brikke. 

I Qualcomms svar vises det til blant annet den nevnte Bloomberg-artikkelen, hvor en Apple-talsperson hevdet følgende:

«I alle våre grundige labtester basert på trådløse bransjestandarder, med tusenvis av timer med testing i den virkelige verden, og i omfattende testing hos våre partner-operatører, så er det ingen merkbar forskjell i ytelse mellom noen av modellene“

Qualcomm hevder at Apple visste at dette ikke var sant, til tross for at de offentlig gikk ut og hevdet det motsatte.

Qualcomm sier også at Apple skal ha truet dem for å hindre dem i å gjennomføre tester som kunne avsløre ytelsesforskjeller mellom Qualcomm- og Intel-brikkene. Årsaken skal være at Apple ville unngå at kundene skulle forlange Qualcomm-baserte iPhoner.

«Apples oppførsel har skadet Qualcomms brikkesett-business», hevdes det.

I et svar til Cnet.com viser Apple til søksmålet fra januar, hvor de uttalte:

«I mange år har Qualcomm urettmessig insistert på å kreve royalties for teknologier de ikke har noe med å gjøre. Jo mer Apple innoverer med unike funksjoner som TouchID, avanserte skjermer og kameraer, for å nevne noen få, jo mer penger krever Qualcomm uten grunn, og jo mer kostbart blir det for Apple å finansiere disse innovasjonene.»

Du kan lese hele dokumentet med svar og motkrav fra Qualcomm til Apple her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.