Hevder IT-folk kan stenge VG og Dagbladet

- Loven fastslår at nett-leverandøren har et selvstendig ansvar for innholdet, sier Jon Bing.

Hevder IT-folk kan stenge VG og Dagbladet

- Loven fastslår at nett-leverandøren har et selvstendig ansvar for innholdet, sier Jon Bing.

Striden om redaktørens ansvar for ytringer på nettet tok torsdag en ny vending da det ble klart at IT-folk med loven i hånd kan sensurere norske nettaviser.

    Les også:

Organisasjonen Human Rights Service opplevde at selskapet Imbera A/S fjernet en Muhammed-tegning fra hjemmesiden. Ifølge NRK kan det samme skje med store nettaviser som VG Nett og Dagbladet.no fordi de benytter eksterne leverandører av nettjenester.

- Helt feil, sier redaktør Espen Egil Hansen i VG Nett.

- Vi har en avtale som sikrer oss full kontroll over innholdet i nettavisen og ethvert forsøk på sensur vil vi betrakte som et innbrudd.

- Helt uakseptabelt, sier sjefredaktør Anne Aasheim i Dagbladet.

- Jeg kjenner ikke vår avtale med nettleverandøren i detalj, men som redaktør er det selvsagt meg som har det juridiske ansvaret, ikke IT-operatøren, sier hun.

Men professor i rettsinformatikk Jon Bing mener begge tar feil.

- Jeg tviler ikke på at de to store avisene har solide avtaler, men loven endres ikke av den grunn. Og loven fastslår at nettleverandøren har et selvstendig ansvar for innholdet, sier professoren.

Den 11. mars lanserer han sin nye bok «Ansvar for ytringer på nett» under et seminar der både Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag skal delta. (©NTB)

    Les også:

Til toppen