JUSS OG SAMFUNN

Hevder politiet stjal appen hans

Politimann utviklet politiapp på fritiden. Så oppdaget han at Politidirektoratet hadde kopiert hele løsningen.

En politibetjent i Haugesund utviklet en politiapp på fritiden. Nå hevder han at arbeidsgiveren har rappet idéen hans. Foto: Morten Holm / Scanpix
En politibetjent i Haugesund utviklet en politiapp på fritiden. Nå hevder han at arbeidsgiveren har rappet idéen hans. Foto: Morten Holm / Scanpix Bilde: Morten Holm, NTB scanpix
4. des. 2015 - 08:34

Politidirektoratet (POD) beskyldes for å ha stjålet en appidé en politibetjent har utviklet på eget initiativ.

Det kommer frem i et brev politimannens advokat har sendt til Politidirektoratet.

Politibetjent Knut Gjærde har tidligere studert informatikk, og presenterte i 2008 en idé til en app politifolk kunne bruke i tjeneste. To presentasjoner som viste konseptet og den tekniske løsningen ble sendt til sentrale enheter i politiet, heter det i brevet.

Gjærde utviklet så appen på eget initiativ i 2010.

At han gjorde dette på fritiden er sentralt i saken.

Eget verktøy for mer effektivt arbeid

I en artikkel i Politiforum i 2013, fortalte Gjærde at han hadde som mål at appen skulle erstatte flere av håndbøkene politibetjenter må ha med seg.

Tanken var at det ville være enklere å bruke mobilen som oppslagsverk i hektiske situasjoner. Appen skapte interesse hos kollegene i Haugesund, og med tiden utvidet Gjærde appen videre, med moduler for avhør, sammendrag av instrukser og rutiner for enkelte oppdrag, og andre verktøy som kan være nyttige for politifolk i felten, spesielt ved straksetterforskning.

I brevet til POD heter det at Gjærde etter positive tilbakemeldinger fra kolleger utviklet løsningen videre, og at han kontaktet direktoratet som meldte tilbake at idéen ville bli spilt videre til deres Mobipol-prosjekt. Mobipol er et prosjekt som skal effektivisere politifolks arbeid i feltet ved å ta i bruk mobilløsninger.

I januar 2013 fikk Gjærde beskjed om at Politidirektoratet selv ville stå for all utvikling.

– Tilnærmet identisk

Tidligere i år ble Gjærde kjent med at POD hadde utviklet en egen app, som både teknisk og i utforming var tilnærmet identisk hans egen idé. Derfor mener han at han har opphavsretten til løsningen, og dermed også økonomisk enerett til den.

Siden appen var utviklet på politibetjentens fritid, hevder advokaten i brevet at opphavsretten ikke kan ligge hos arbeidsgiver.

De mener derfor at POD ikke kan nyttiggjøre seg av appen de selv har gitt ut uten avtale med Gjærde. De har bedt om et møte med Politidirektoratet, under forutsetning at direktoratet ikke gjør gjeldende at de har opphavsrett til programmet på bakgrunn av at Gjærdes arbeid er utført i arbeidstiden.

Venter på svar

Gjærdes advokat, Håkon Velde Nordstrøm bekrefter at han har sendt brev til Politidirektoratet, og at de har fått et foreløpig svar om at de vil svare på henvendelsen. Gjærde ønsker ikke å kommentere saken selv eller via sin advokat.

digi.no har bedt Politidirektoratet om en kommentar. De opplyser om at saken er til behandling, og at det er uklart når de kan svare på våre spørsmål.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.