Hindrer Internett-telefoni

I stadig flere land blir taletelefoni over Internett sett på som en trussel mot teleselskapenes tradisjonelle virksomhet, og stadig flere nasjoner innfører forbud mot kreativ bruk av Internett.

I stadig flere land blir taletelefoni over Internett sett på som en trussel mot teleselskapenes tradisjonelle virksomhet, og stadig flere nasjoner innfører forbud mot kreativ bruk av Internett.

Island, Ungarn, Tsjekkia og Portugal har allerede forbud mot taletelefoni over Internett, ifølge dokumenter fra de amerikanske telemyndighetene (FCC). FCC er spesielt opptatt av at forbud kommer som en følge av at det er statseide teleselskap som får fordelene ved at de ikke får ny konkurranse over Internett. Italia og Sveits har generelle telemonopoler som ikke tillater andre teleaktører enn de nasjonale statseide å drive med taletelefoni.

FCCs styreformann, Reed Hundt, har denne uken holdt møter med kolleger i EU for å diskutere utfordringene telemyndighetene står overfor når det gjelder Internett-telefoni.

Internett-telefoni er i ferd med å bli kommersielt. AT&T sier i en rapport at selskapet vil kunne tape USD 350 millioner på internasjonal trafikk på grunn av Internett-telefoni før 2001.

Stadig flere programvareprodusenter kommer med produkter som gjør Internett-telefoni nesten like bra som tradisjonell telefoni.

Et selskap som lever software for Internett-telefoni, IDT, mener Tsjekkia, Portugal, Ungarn og Mikronesia har blokkert IDTs Net2Phone-system.

- Vi er redd for at dette bare er begynnelsen, sier IDT-sjef Howard Jonas, til USA Today.

Teknikken bak Internett-telefoni er enkel. Telefonsamtaler trenger en kvalitet på rundt 8.000 bytes per sekund. Et moden av 14,4 kilobits per sekund klarer opp til 1.500 bytes per sekund. For at dette skal kunne la seg gjøre må lyden komprimeres av programmet før den sendes. I mottagerens programvare pakkes lyden opp igjen. Kvaliteten kan sammenlignes med en dårlig mobiltelefonsamtale eller en samtale via satellitt. Samtalene har også en viss forsinkelse.

Poenger for teleselskapene er at samtalene ikke betales for mer enn lokaltakst, eller avgiften du betaler for å koble deg opp til en internettleverandør.

For en internasjonal samtale gjennom Net2Phone er prisen 10 cent per minutt, mens prisen ved å bruke ordinær telefoni er opp til 20 ganger så dyrt.

For å ringe via Internett trenger brukeren en datamaskin - for eksempel en Windows-PC eller en Macintosh, et modem på minst 14,4 kilobiter per sekund, lydkort med full duplex (må ofte kjøpes separat for PC, men er innebygd i de fleste Macintosh-er), høytaler, mikrofon, internettaksess, telefonabonnement og et telefonprogram.

Til toppen