Hitachi: Suveren lagring til de raske datavarehusene

Lightning 9900 er den største lanseringen i Hitachi Data Systems' historie. Det høyytelses lagringssystemet skalerer til 27 terabytes i RAID 5-konfigurasjon.

Lightning 9900 er den største lanseringen i Hitachi Data Systems' historie. Det høyytelses lagringssystemet skalerer til 27 terabytes i RAID 5-konfigurasjon.

Produktsjef Mark Yearsley mener Lightning 9900 er akkurat det systemet som trengs i en tid der lagringsbehovet eksploderer.

- Det dreier seg ikke lenger bare om å håndtere hver transaksjon og ta vare på resultatet. Informasjon om hver transaksjon, når den kom, hva den gjaldt og så videre, blir stadig mer verdifull for analyse i ettertid, og framstår i dag som minst like viktig som selve transaksjonen.

Stikkordene Yearsley henger sin presentasjon på, er skalerbarhet og ytelse - og evnen til å selge lagringsprodukter slik at kunden betaler og får det hun trenger i det øyeblikket hun trenger deg. Lightning 9900 er hjørnesteinen i et nytt tilbud fra Hitachi Data Systems (HDS), kalt "storage on demand" eller til og med "SAN [storage area network] on demand".

- Alle bedrifter merker at behovet for lagring vokser stadig raskere. Men takten varierer sterkt. Jeg har sett aktive e-forretninger vokse fra én til tolv terabytes på seks måneder.

Stjernekunden som allerede har tatt i bruk Lightning 9900, storbanken Crédit Suisse, har lagt opp sin IT-strategi ut fra en forventning om at lagringsbehovet i 2010 vil være tusen ganger så stort som i 2001. Yearsley trekker også fram en utredning fra IDC som fordeler veksten i lagringsbehov per plattform.


- Windows NT/2000 vokser raskest, med rundt 500 prosent i året, og vil nå et globalt nivå på 840 petabytes (1 petabyte er 1024 terabytes) innen 2003. Unix vokser med 200 prosent i året til 760 petabytes, mens S/390 øker med 40 prosent i året og vil nå 86 petabytes i 2003.

Med Lightning 9900 lover HDS å bidra til å tilfredsstille dette behovet, gjennom et system som lagrer "all slags data for en hvilken som helst plattform og gjør det kontinuerlig tilgjengelig til hvor som helst." Yearsley mener å ha belegg for en påstand om at systemet er overlegent alt konkurrentene - vesentlig IBM og EMC - har å tilby. Han går spesielt til rette mot IBM, og mener at det trengs 27 Enterprise Storage Server for å måle seg i både ytelse og kapasitet mot én fullt utbygget Lightning 9900.

Systemet er bygget opp rundt egenproduserte disker - HDS stoler ikke på andres kvalitet - med kapasitet på 18, 47 eller 73 gigabytes. Sistnevnte er standard. Systemet rommer 512 fysiske disker og tilbyr 4096 logiske volumer. Den nominelle kapasiteten er 37 terabytes, hvorav 27 er utnyttbare i en RAID 5-konfigurasjon. Sentralt i den nye arkitekturen, kalt HiStar - og som hovedforklaring på at skaleringen i kapasitet ikke går på bekostning av evnen til å levere data raskt - er fire proprietære høyhastighets cache-svitsjer, som sikrer en gjennomstrømning på 6,4 gigabytes per sekund.

Yearsley foreslår samtidig en ny innkjøpsmodell, som gir rom for utvidelser straks behovet melder seg.

- La oss si du tror du maksimalt vil trenge 12 terabytes innen et års tid. Da installerer vi fysisk tre terabytes, og gjør en av dem umiddelbart tilgjengelig. Du betaler for den ene. Når du trenger mer, kan behovet tilfredsstilles umiddelbart, fordi ekstra kapasitet er fysisk installert. Systemet holder oss à jour, slik at vi jevnlig kommer og installerer mer kapasitet. Det betyr at du alltid får nye disker og annen teknologi til den prisen som gjelder på det tidspunktet du gjør bruk av dem. Med forventet vedvarende prisfall er dette klart til kundens fordel.

Lightning 9900 selges i Norge av HDSs datterselskap. Systemet leveres med programvare for administrasjon. Selskapet lover å publisere lettforståelige testresultater som sammenlikner Lightning med tilsvarende systemer fra EMC, IBM og Sun, slik det er gjort tidligere med forgjengeren Freedom Storage.

Les mer om den pågående lagringsrevolusjonen i disse artiklene:
Innen 2003 bruker ingen tape til backup
Lagringsleverandør ny yndling på Wall Street
Automatisk sikkerhetskopiering av inntil 100 PC-er
Sun: Framtidens byggekloss for lagring
Lagringsnett øker sterkt i Norge
IBM satser milliarder på lagringsnett
Jiro blir til lagring som Java til programmering
90 prosent av IT-investeringen blir lagring
Lagringsnett på 17 terabytes med garantert oppetid
Til toppen