20 prosent av mobilene solgt i 2020 hadde 5G-støtte

Hjemmekontoret setter preg på salget av elektronikk i 2020

Pandemien, som holdt så mange av oss hjemme, ble en vinner for elektronikkomsetningen.

Mot slutten av året i fjor ble det solgt svært mange mobiler med støtte for 5G, her representert med Iphone 12, som kom i oktober.
Mot slutten av året i fjor ble det solgt svært mange mobiler med støtte for 5G, her representert med Iphone 12, som kom i oktober. (Foto: Martin Braathen Røise)

Pandemien, som holdt så mange av oss hjemme, ble en vinner for elektronikkomsetningen.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Det er ingen overraskelse at boligen, med tilhørende hjemmekontor, er årets vinner i omsetning av hjemmeelektronikk. Tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen viser at utstyr til hjemmekontoret økte med firegangeren i fjor. Webkameraer økte med hele 500 prosent.

Mobiltelefonsalget, derimot, har ikke vokst. Det til tross for at mobilene har spilt en viktig rolle når folk kommuniserer profesjonelt hjemmefra. Dette er en trend som har vart i noen år og som viser at vi bruker mobilene lengre. Droppet i antall kompenseres for en stor del av at vi kjøper dyrere mobiler. Verdien av mobilsalget totalt falt bare med 2,6 prosent til 9,7 milliarder kroner i 2020.

– Totalt for året var 20 prosent av mobilene som ble solgt utstyrt med 5G. I praksis har alle toppmodeller nå 5G og det betyr at antallet med 5G var mye høyere på slutten av fjoråret enn i starten av året, sier administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

Han peker på at vi også kjøper veldig mange smartklokker og smartarmbånd, selv om de 1,17 millioner slike var en liten reduksjon fra toppåret i 2019.

– Det bygges jo stadig flere smarte funksjoner inn i slike, men vi ser nok tendens til en viss markedsmetning og at folk venter lengre før de kjøper ny modell, sier han.

Les også

5G i de fleste

Terminalansvarlig i Telenor, Kjetil Simonsen, opplever den samme trenden som Elektronikkbransjen melder om, men hadde et litt mindre fall i antallet og faktisk en liten økning i verdien av salget. Samtidig ser de en betydelig dreining mot 5G-telefoner mot slutten av fjoråret og inn i 2021.

– 5G er ganske utbredt nå, selv i telefoner i midtsegmentet, og kundene får det med på kjøpet, enten de spør etter det eller ikke, sier han.

Han peker på at Iphone 12 ble veldig godt mottatt i det norske markedet. Her er utfordringen ennå å få tak i nok enheter for å møte etterspørselen. Samsung S21 har også blitt veldig godt mottatt. Selv om slike lanseringer skaper topper i omsetningen, er de ikke så langvarige og Simonsen venter at markedet ikke kommer til å øke i år.

– Det er litt vanskelig å finne på nyheter som er så revolusjonerende at folk må ha en ny telefon, sier han.

Det ble solgt 430.000 TV-apparater i 2020. Tabellen viser hvor mange det ble solgt av de ulike størrelsene i prosent av totalen.

Hjem kjære hjem

Det er ikke bare hjemmekontoret som har drevet omsetningen. Veldig mange produktområder fra hvitevarer til kaffemaskiner og TV sørget for at elektronikkbransjen aldri har hatt høyere omsetning. Veksten fra 2020 var hele 18 prosent og totalen endte på 42,3 milliarder kroner.

Selv om mobilsalget gikk litt ned utgjør denne produktgruppen nesten 25 prosent av all elektronikkomsetningen.

TV fikk et godt år. I 2020 var det en økning i salget av TV-apparater for første gang på tre år. Bransjen omsatte 430.000 TV-er til en verdi av 3,45 milliarder kroner. Vi skal tilbake til 2012 for å finne tilsvarende tall, men den gangen var vi på slutten av utskiftningen av gammeldagse CRT-modeller til flate TV-er.

– Vi ser en trend mot stadig større TV-er. Det har pågått i mange år, men i fjor så vi også at modeller rundt 50 tommer fikk et lite oppsving. Det tror vi skyldes at mange investerer i en TV nummer to som er litt mindre enn TV nummer en, sier Røsholm.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen