Holder PC-en i gang med føttene

Intel har kåret vinneren i en konkurranse om fornybar energi for bærbare PC-er.

Holder PC-en i gang med føttene

Intel har kåret vinneren i en konkurranse om fornybar energi for bærbare PC-er.

I april i år utfordret Intel et antall europeiske universiteter til å konstruere holdbare fornybare energikilder til bærbare PC-er. I forrige uke kåret Intel vinnerne i sin «Intel University Competition On Renewable Energy»: Det spanske Universidad Politécnica de Madrid fikk førsteplassen og 10 000 euro, mens italienske Polytechnic of Milan og nederlandske Delfts University of Technology fikk hederlig omtale.

Den seirende spanske konstruksjonen består av et sett med pedaler som brukeren trår på, og det som beskrives som «et sinnrikt system som gjør det mulig å holde datamaskinen under konstant spenning uansett hvilken rytme brukeren trår med».

Juryen roser vinnerlaget for deres systematiske tilnærming til utfordringen, som «omfatter alt fra løsningens enkelhet til dens innovative utnyttelse av komponenter».

Pressemeldingen fra Intel er illustrert med dette bildet:

Fotdrevne batteriladere er ingen stor nyhet. I februar 2002 meldte AladdinPower at de hadde en pedallader på gang, og til barne-PC-en XP fra stiftelsen One Laptop Per Child er det framstilt en universsallader som kan drives med både håndkraft og fotkraft.

Nettsidene til AladdinPower gjenspeiler hvor vanskelig det er å få markedsført fornybare energikilder til bærbart apparatur: Det eneste de har til salg per i dag er en hånddrevet lader for mobiltelefoner: Den gir strøm hver gang man presser ned en spak.

For å lade bærbare PC-er kreves mer kraft. Der varsler AladdinPower to alternativer: «Genie» som lader ved å dra i en snor, antakelig etter modell av motorer til motorsager og gressklippere, og «Stepcharger» der man tråkker på en pedal. Disse kommer henholdsvis «very soon» og «soon». Stepcharger vil koste 170 dollar, det vil si i underkant av 1000 kroner, eks mva.

Det må presiseres at innretningen som Intel har premiert, framstår som noe mer enn en lader: Siden den holder PC-en under konstant spenning, vil man også kunne bruke den uten batteri, forutsatt at man tråkker hele tiden.

Hvor genialt det er, er det kanskje delte meninger om.

    Les også:

Til toppen