HoloLens

HoloLens er klar for utviklere

Nå skal AR-brillene fylles med hologrambasert innhold.

HoloLens er klar for utviklere

Nå skal AR-brillene fylles med hologrambasert innhold.

Microsoft kunngjorde i går at utviklere nå kan forhåndsbestille egne utviklerutgaver av HoloLens, selskapets teknologi for utvidet virkelighet (AR – augmented reality). I HoloLens kombineres brukerens fysiske omgivelser med virtuelle elementer eller hologrammer.

Kun i to land

Leveringen av brillene skal starte den 30. mars. I første omgang vil de bare være tilgjengelige for utviklere i USA og Canada, men Microsoft lover å utvide tilgjengeligheten etter hvert. Prislappen per sett er på 3000 dollar.

HoloLens er basert på Windows 10. Dette innebærer blant annet de har støtte for Universal Windows Platform som gjør at de samme appene kan tilpasses og kjøres på tvers av alle Windows 10-baserte enheter. Også appene for HoloLens vil tilbys gjennom Windows Store.

Appene kan som ellers lages i Visual Studio. Dokumentasjon for hvordan dette gjøres er nå tilgjengelig. Tilleggsverktøy, inkludert en HoloLens-emulator, skal gjøres tilgjengelig samtidig med selve enheten.

Holographic Processing Unit

HoloLens-enheten er utstyrt med en CPU fra Intel og en egen HPU (Holographic Processing Unit), som i sanntid skal kunne kartlegge omgivelsen, tolke signaler bra brukeren og skape det holografiske innholdet som tilpasser seg omgivelsene.

Enheten skal kunne fungere helt uten tilkobling til andre enheter.

Selve hologrammene skapes gjennom det Microsoft omtaler som holografiske linser. Disse tar i bruk et optiske projiseringssystem som knytter hologrammene til de fysiske omgivelsene til brukeren. Dette kan kombineres med en form for 3D-lyd.

Brukeren kan kommunisere med appene ved hjelp av håndbevegelser, blikk og tale.

 

Utviklerutgaven av HoloLens inkluderer også en del tilbehør.

Økende konkurranse

Det er ikke kjent når HoloLens vil bli offisielt lansert for vanlige kunder. Microsoft løsning er spennende og avansert, men konkurransen i markedet for virtuell eller utvidet virkelighet har allerede begynt å tetne til. Mer enn 5 millioner har allerede tatt i bruk de enkle og i utgangspunktet superbillige Cardboard-enhetene som Google og mange andre tilbyr.

Googles Project Tango har nok likevel mer felles med HoloLens enn det Cardboard har.

En forbrukerutgave av Facebooks Oculus Rift har vært tilgjengelig for forhåndsbestilling til 599 dollar siden januar, også for norske kunder. De første enhetene vil bli levert i slutten av mars. Bestiller man nå, er forventet leveringstid i juli.

Forbrukerutgaven av Samsung Gear VR har allerede vært på markedet noen måneder og koster rundt tusen kroner hos norske forhandlere. 

Mer enn 15 000 bestilte i løpet av ti minutter i går HTCs nye Vive VR-briller til 800 dollar.

LG lanserte i forrige uke VR-brillen 360 VR som et tilbehør til den nye G5-mobilen. Det er uklart hva disse brillene vil koste eller når de vil komme i salg, men mobilen kan ventes tilgjengelig i Norge i april i år.

Svært forskjellige egenskaper

Med så mange deltakere i konkurransen, er det i utgangspunktet sjelden noen fordel å komme på markedet lenge etter de andre. Men alle disse enhetene har forskjellige fordeler og ulemper. 

Pris, funksjonalitet, vekt, batteritid, tilgjengelighet, bruksområder, tilgang på apper og annet innhold, samt avhengighet av eksternt utstyr som smartmobil eller pc, er alle faktorer av betydning.

Hvilken kombinasjon av egenskaper som passer den jevne forbruker aller best, er på ingen måte avgjort. I tillegg kan det være et stort potensial for slik teknologi i bedriftsmarkedet, hvor det ofte vil være helt andre egenskaper lav pris som er det avgjørende.

Saken er oppdatert med presisering av at HoloLens primært handler om utvidet virkelighet, ikke virtuelle virkelighet.

Til toppen