Høyre-profil sier farvel til Facebook

Vil ikke bli overvåket.

Høyres stortingsrepresentant, Nikolai Astrup, vil ikke lengre godta Facebooks overvåkning, men er i et mindretall. Tall presentert tirsdag viser nemlig at nettjenesten er i ferd med å runde 1 milliard brukere.
Høyres stortingsrepresentant, Nikolai Astrup, vil ikke lengre godta Facebooks overvåkning, men er i et mindretall. Tall presentert tirsdag viser nemlig at nettjenesten er i ferd med å runde 1 milliard brukere.

Vil ikke bli overvåket.

Oslo (NTB-Mats Rønning): Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (33) legger ned sine to profiler på Facebook i protest mot det han opplever som overvåking fra nettstedets side.

- Jeg ønsker ikke å støtte et forretningskonsept som samler inn informasjon om enkeltpersoner på en upassende måte, sier Astrup til NTB.

Høyre-representanten som til daglig er partiets energi- og klimapolitiske talsmann har fått nok av det populære nettstedet.

- Jeg kommer til å legge ned begge mine profiler, både den offentlige og den jeg bruker privat. Livet var veldig bra før Facebook kom, og jeg er trygg på at det blir like bra etterpå, sier han.

Overvåking

Årsaken til Astrups farvel er Facebooks innhenting av informasjon om den enkelte bruker.

- Facebook overvåker hvilke nettsider du er inne på, lagrer informasjonen og bruker den til kommersielle formål. Overvåkingen fortsetter til du har logget deg helt ut av Facebook. Det holder altså ikke å legge ned siden, sier Astrup.

Nicolai Astrup vil ikke lengre la seg overvåke av Facebook. Nå sletter han seg selv fra nettsamfunnet.
Nicolai Astrup vil ikke lengre la seg overvåke av Facebook. Nå sletter han seg selv fra nettsamfunnet. Bilde: ©Stortingsarkivet

I en egen melding på Facebook medgir han at det nok kan finnes måter å unngå overvåkingen på, men Astrup er like trygg på at Facebook i sin tur vil ta i bruk nye metoder for omgå dette.

- Jeg har ingenting å skjule når det gjelder egen nettbruk. Dette handler om prinsipper og er et ønske fra min side om å sende et tydelig signal, sier Høyre-politikeren som også var blant partiets innbitte motstandere mot EUs datalagringsdirektiv.

Kritisk

Astrups prinsipielle motstand mot det han beskriver som Facebooks overvåking av egne brukere, er én ting. Han har ikke bare godt å si om nettstedets brukere heller.

- Jeg har hele tiden holdt en lav profil på Facebook og vært forsiktig med hva jeg legger ut om meg selv og mine. Men mange er dessverre fullstendig ukritiske og tenker ikke over hva framtidige arbeidsgivere måtte tenke om alle festbildene man for eksempel har lagt ut, sier Astrup.

Han erkjenner at han kan framstå som noe gammelmodig og angstbitersk i sin kritikk mot et av verdens aller største nettsteder.

- Jeg innser at jeg neppe framstår som særlig teknologioptimistisk. Teknologi er helt fantastisk. Vi må bare sørge for at det er vi som bruker teknologien og ikke teknologien som bruker oss, sier han. (©NTB)

    Les også:

Til toppen