HEWLETT PACKARD ENTERPRISE

HP Enterprise kjøper opp arvtakeren etter gamle Silicon Graphics og Rackable

Styrker satsingen på tungregning og big data.

Tradisjonsrike Silicon Graphics blir nå en del av Hewlett Packard Enterprise.
Tradisjonsrike Silicon Graphics blir nå en del av Hewlett Packard Enterprise. Bilde: SGI
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. aug. 2016 - 09:47

Hewlett Packard Enterprise (HPE) kunngjorde i går at selskapet har inngått en avtale om oppkjøp av SGI (Silicon Graphics International), som i dag blant annet leverer servere og svært kraftige datamaskiner, inkludert superdatamaskiner, samt lagringsteknologi og programvare. Transaksjonen har en verdi på omtrent 275 millioner dollar, 7,75 dollar per aksje. Ifølge Wall Street Journal førte nyheten til at SGI-aksjens verdi steg med 29 prosent etter børsens stengetid i går. 

SGI-navnet har en lang og brokete historie. Det stammer fra selskapet Silicon Graphics, Inc, som ble etablert av Jim Clarke i 1981 som en tidlig leverandør av arbeidsstasjoner for 3D-grafikk. SGI ble spesielt kjent på 1990-tallet da datagrafikken til filmer som Jurassic Park og Terminator 2 ble skapt på selskapets maskiner. 

Rackable

Senere satset SGI på enda kraftigere maskinvare, inkludert superdatamaskiner. På nittitallet bygde selskapet et stort, nytt hovedkontor i Mountain View, California. I dag er dette kjent som Googleplex, som har vært Googles hovedkontor siden 2004.

Det ble dårlig med lønnsomhet for SGI etter hvert, og i 2009 ble selskapet innvilget kreditorvern under kapittel 11 i den amerikanske konkursloven. Deretter ble det meste av SGI solgt på billigsalg til Rackable Systems, som den gang solgte servere og lagring til mellomstore og store datasentraler.

SGI IRIS Indigo arbeidsstasjon fra tidlig 1990-tall. <i>Foto: Dave Fischer/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)</i>
SGI IRIS Indigo arbeidsstasjon fra tidlig 1990-tall. Foto: Dave Fischer/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Selskapet som HPE nå skal kjøpe opp, er det opprinnelige Rackable, som skiftet navn til Silicon Graphics International like etter at det kjøpte Silicon Graphics, Inc. 

Dagens utgave av SGI har omtrent 1100 ansatte globalt om omsatte for 533 millioner dollar i forrige regnskapsår. Selskapet har blant annet levert Norges kraftigste superdatamaskin, Vilje.

HPE opplyser at oppkjøpet gjøres for å styrke selskapets posisjon innen big data-analyse og tungregning. Det gir dessuten HPE økt tilstedeværelse innen blant annet offentlig sektor, forskning og biovitenskap.

Det er ventet at oppkjøpet vil være fullført innen første kvartal av HPEs avvikende regnsskapsår 2017, som starter 1. november 2016.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.