HP kan kjøpe Kodak og Xerox

HP har vurdert å kjøpe Kodak og Xerox for å styrke den delen av virksomheten som går aller best.

HP har vurdert å kjøpe Kodak og Xerox for å styrke den delen av virksomheten som går aller best.

New York Times siterer en anonym, men høyt plassert kilde dit hen at Hewlett-Packard har gjennomført nøye studier med tanke på å kjøpe både Kodak og Xerox. Kommentaren fra HPs interimsjef og finansdirektør Robert Wayman er at han «ikke har sett på noen av disse selskapene nylig».

På lang sikt antar man at Hewlett-Packard har tre alternativer som ikke nødvendigvis utelukker hver andre: oppsplitting, effektivisering og oppkjøp.

HPs avdeling for bildebehandling og skrivere, som under en omorganisering nylig ble tildelt den tidligere PC-divisjonen, står for 30 prosent av selskapets årlige omsetning, og bidrar med nesten 75 prosent av resultatet. Avdelingen er i ferd med å utvide skriverutvalget oppover til å konkurrere med de rimeligste bedriftsskriverne til Xerox og Canon, og ville sannsynligvis kunne dra gode synergier ved å kjøpe Xerox.

Avdelingen markerer seg stadig sterkere innen digitalbildebehandling med salg av kameraer og fotoskrivere. Å kjøpe Kodak ville eliminere en konkurrerende produsent av digitale kameraer, men framfor alt skaffe HP tilgang til Kodaks nettverk av framkallere.

New York Times siterer analytiker Laura Conigliaro i Goldman Sachs som mener at det hadde vært logisk for HP å dele seg i to forskjellige selskaper, et for bildebehandling og skrivere, og et for servere, lagring, IT-tjenester og programvare, og selge unna PC-virksomheten.

En annen analytiker som har sett spesielt på HPs virksomhet innen servere og annen bedriftsrelatert IT utenom PC-er, mener denne avdelingen nærmest skriker etter åpenbare kostnadskutt. Analytikeren, A. M. Sacconaghi fra Sanford C. Bernstein, mener HP må bli «manisk» når det gjelder kostnader.

Det er helt klart at HP har finansiell styrke til å gjennomføre svært store oppkjøp. Likvidbeholdningen anslås til 14 milliarder dollar. New York Times peker på at selskapet har bokført 14 milliarder dollar som overskudd fra utlandet, og at nye regler innebærer at selskapet vil kunne overføre disse midlene til USA skattefritt til investeringsformål.

Topper i både Xerox (Ann Mulcahy) og Kodak (Antonio Perez som er en tidligere leder av HPs skriveravdeling) har vært nevnt som mulige kandidater til å ta over etter HPs avsatte toppsjef Carly Fiorina.

    Les også:

Til toppen