HP kan legge IBM bak seg i årsomsetning

Mike Hurd har ledet HP til nok et kvartal med rekordvekst, og kan føre selskapet forbi IBM.

Kvartalstallene og forventningene som HP la fram i går, skapte entusiasme blant investorene. Omsetning og overskudd var større enn forventet, og prognosen for inneværende kvartal ble løftet. Da dette ble kjent spratt aksjekursen opp.

Kvartalet fram til 31. juli, det tredje i HPs regnskapsår, er det femte strake med solid omsetningsvekst under toppsjef Mike Hurd som tok over etter Carly Fiorina i mars 2005. Hurd varslet kraftige kutt og oppsigelser av 15 000 ansatte.

Omsetningen i kvartalet økte med 5,4 prosent til 21,89 milliarder dollar, sammenliknet med samme kvartal i fjor. Analytikerne hadde ventet 21,80 milliarder dollar.

Det bokførte resultatet økte fra 73 millioner dollar til 1,38 milliarder. Resultatet i fjor var kunstig lavt grunnet en skattemanøver. Trekker man fra ekstraordinære avskrivninger, anslås årets resultat til 1,5 milliarder dollar, tilsvarende 0,52 dollar per aksje. Det er godt over analytikernes forventning om 0,47 dollar per aksje.

Segmentvis ser HP-tallene slik ut:

  • PC-er: omsetning opp 8,3 prosent, overskudd opp 69 prosent.

  • Skrivere og bildebehandling: omsetning opp 5,4 prosent, overskudd opp 15 prosent.

  • Lagring og servere: omsetning opp 3,2 prosent, overskuddet er doblet.

  • Tjenester: omsetning opp 1,3 prosent, overskudd opp 42 prosent.

  • Programvare: omsetning opp 30 prosent, og positiv drift, mot et underskudd i fjor.

For inneværende kvartal anslår HP en omsetning på 24,1 milliarder dollar og et driftsresultat i intervallet 0,61 til 0,63 dollar per aksje. Det overgikk analytikernes forventninger om henholdsvis 24,05 milliarder dollar i omsetning og 0,59 dollar per aksje i overskudd.

Analytikerne er nå spente på om HP klarer å vokse forbi IBM i omsetning på årsbasis.

De to selskapene opererer ikke med de samme kvartalene. HPs januarkvartal viste 22,7 milliarder dollar i omsetning mot 24,4 milliarder for IBMs desemberkvartal. Aprilkvartalet til HP var derimot større enn IBMs marskvartal: 22,6 milliarder dollar mot 20,7 milliarder. Og junikvartalet til IBM var identisk med HPs julikvartal, det vil si 21,9 milliarder dollar. En avgjørende forskjell er at IBM gikk ned i omsetning fra junikvartalet 2005 til junikvartalet 2006, mens HP økte med 5,4 prosent.

Forholdet mellom de store IT-selskapene HP, IBM og Dell har endret seg kraftig det siste året. Blant annet har IBM trukket seg helt ut av PC-bransjen, mens HP, særlig i julikvartalet, har vist at deres snuoperasjon har lykkes. Imens ligger Dell an til å skuffe markedet: Selskapet kunngjør sine tall i kveld, norsk tid, og har varslet at overskudd og omsetning blir mindre enn ventet.

Til toppen