HP lanserer ny superserver

Lover store kostnadskutt med Atom-baserte Moonshot.

HP lanserer ny superserver
Chassiset HP Moonshot 1500 har plass til 45 av dagens ProLiant Moonshot-servere. Bilde: HP

HP lanserte i går det første kommersielt tilgjengelige systemet i selskapet nye Moonshot-serie, som er spesielt beregnet for bruk i datasentre. Ved hjelp av lavt effektbehov, samt kompakte lavpris-løsninger skal systemet kunne redusere både innkjøpsutgifter, energiforbruk og plassbehov med et sted mellom 77 og 89 prosent, sammenlignet med det HP kaller for tradisjonelle servere.

– Med nærmere 10 milliarder enheter koblet til Internett og forutsigelser om eksponentiell vekst, har vi nådd et punkt hvor den tradisjonelle teknologiens krav til plass, strøm og kostnader ikke lenger er bærekraftig. HP Moonshot markerer begynnelsen på en type IT som vil endre infrastruktur-økonomien og legge grunnlaget for de neste 20 milliarder enhetene, sier Meg Whitman, HPs toppsjef, i en pressemelding.

Det som i størst grad skiller det nye Moonshot-systemet fra tradisjonelle servere, er at det er basert på brikker som vanligvis er å finne i smartmobiler og nettbrett. Det er bruken av disse som i størst grad bidrar til de reduserte ressurskravene.

Den første servermodellen er basert på Intel Atom S1200-prosessorer, men HP skal ha et veikart med oppgavetilpassede ProLiant Moonshot-servere basert på prosessorer og systembrikker fra en rekke andre leverandører, inkludert AMD, AppliedMicro, Calxeda og Texas Instruments. På sikt kan det bety servere basert på ARM-arkitektur i stedet for x86.

1800 per rack

Det første Moonshot-systemet består av et 4,3U chassis, HP Moonshot 1500, samt et antall HP ProLiant Moonshot-servere. Hvert chassis deler nettverk, administrasjonsmotoren HP Integrated Lights-Out, strømforsyning og vifter. Det er plass til 45 Intel Atom-baserte servere i chassiset, og opptil 1800 servere per rack. Et chassis med 45 HP ProLiant Moonshot-servere og en integrert svitsj koster fra 61 875 dollar. Systemet kom i salg i USA og Canada i går og kommer på markedet i blant annet Europa i mai.

Den første Moonshot bladserveren fra HP.
Den første Moonshot bladserveren fra HP. Bilde: HP

HP vil i løpet av andre halvdel av 2013 og videre framover tilby nye ProLiant Moonshot-servere tilpasset ulike behov – i første rekke web, nettsky, «massive scale», analyse og telekom, men på sikt også for områder som «big data», HPC, spill, finansielle tjenester, genomforskning, ansikts- og videoanalyse.

HP har selv tatt i bruk HP Moonshot-servere i et webmiljø. Interne tester har vist at et nettsted som hp.com, som har omtrent tre millioner daglige besøkende, kan drives av Moonshot-servere med et samlet energibehov på omtrent 720 watt.

HP Norge har forøvrig laget sin egen «unboxing-video» av Moonshot. Den kan sees nedenfor.

    Les også: