ANALYSER

HP mister grepet om servere

I Gartners analyse av servermarkedet, skiller HP og Vest-Europa seg negativt ut.

Lenovo opplevde en volumvekst på 77 prosent på sine Thinkserver.
Lenovo opplevde en volumvekst på 77 prosent på sine Thinkserver.
29. nov. 2011 - 14:38

Analyseselskapet Gartner publiserte i dag sine anslag over utviklingen på det globale servermarkedet i tredje kvartal.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor, økte markedet med 5,2 prosent til 13,0 milliarder dollar. Målt i volum er økningen 7,2 prosent til 2,37 millioner. Det er med andre et fall i gjennomsnittlig stykkpris.

Utviklingen er preget av at x86-segmentet øker mest i både omsetning og volum. Det ble omsatt x86-servere for 9,3 prosent mer enn for et år siden, mens volumøkningen er 7,6 prosent. x86-serverne blir altså dyrere. Et interessant trekk er at leverandøren med største økning i volum, er det kinesiske selskapet Lenovo, med en vekst på 77 prosent til 47 000 enheter, tilsvarende en andel av volummarkedet på 2,0 prosent.

Lenovo opplevde en volumvekst på 77 prosent på sine Thinkserver.
Lenovo opplevde en volumvekst på 77 prosent på sine Thinkserver.

Innen segmentet «Risc/Itanium Unix» falt leveransene med 6,8 prosent, samtidig som omsetningen økte med 3,5 prosent. Omsetningen av stormaskiner falt med 6,9 prosent: Dette er nok hovedforklaringen på det gjennomsnittlige fallet i stykkpris.

Alle regioner viste vekst innen både volum og omsetning, unntatt Vest-Europa der serveromsetningen falt med 4,9 prosent. I Øst-Europa økte derimot omsetningen med 27,4 prosent.

HP er den eneste av de store leverandørene som opplever et fall i serveromsetning i tredje kvartal.

Tilbakegangen er 3,6 prosent, til 3,8 milliarder dollar. IBM, med en vekst på 3,5 prosent til 3,85 milliarder dollar, er igjen verdens største serverleverandør målt i omsetning, trass i svikten i stormaskinsalget. Gartner peker på at mesteparten av veksten i IBMs serveromsetning skyldes Power-maskinene, altså «Risc/Itanium Unix»-segmentet. IBM øker også innen x86-servere.

Vest-Europa er tilstrekkelig dominerende innen Europa, Midtøsten og Afrika til at «Emea»-omsetningen faller med 0,5 prosent til 3,25 milliarder dollar, mens volumet øker med 4,3 prosent til 606 000. Her svikter omsetningen til tre av de fem store: HP er ned 5,4 prosent, IBM er ned 10,1 prosent, og Fujitsu er ned 1,6 prosent. Derimot øker Dell med 8,6 prosent, og Oracle med 19,4 prosent.

Innen Emea økte omsetningen i x86-segmentet med 6,5 prosent, mens stormaskiner falt med 26 prosent og Risc/Itanium Unix med 8,2 prosent.

Risc/Itanium Unix står tradisjonelt sterkt i Emea. Utviklingen av dette markedet i tredje kvartal er preget av at IBM konsoliderte sin ledelse med en omsetningsvekst på 11 prosent, mens Oracle økte med 1,9 prosent og HP falt med 28,7 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.