HP svindlet for milliarder

Raser mot tidligere Autonomy-sjefer.

HP svindlet for milliarder
HP-sjef Meg Whitman har avdekket at hennes forgjenger lot HP svindles for milliarder av dollar i forbindelse med kjøpet av det britiske programvareselskapet Autonomy i august 2011. Bilde: ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images / All Over Press

HP har i dag kunngjort sine tall for kvartalet fram til 31. oktober, og for hele regnskapsåret 2011–2012.

Regnskapet preges av en nedskrivning på 8,8 milliarder dollar, relatert til Autonomy, et selskap HP kjøpte i august 2011 for 10 milliarder dollar.

I en pressemelding forteller HP:

«HP ble svært skuffet over å oppdage at visse tidligere ledere i Autonomy brukte feilaktig bokføring og fordreide framstillinger, og holdt tilbake fakta i forkant av at HP kjøpte selskapet, for å blåse opp de grunnleggende finansielle måltallene for Autonomy. Dette ser ut til å ha vært gjort bevisst med tanke på å villede investorer og potensielle kjøpere, og innvirket svært negativt på HPs muligheter til korrekt å anslå verdien til Autonomy da avtalen skulle undertegnes.»

HP understreker at de er fullt ut engasjert med tanke på å videreføre Autonomy og deres teknologi.

Det forklares videre at 5 milliarder dollar av nedskrivningen på 8,8 milliarder dollar har med det misvisende materialet lagt fram av Autonomy-ledelsen. Feilene ble avdekket etter intern etterforskning, utløst av en varsler fra Autonomys øverste ledelse etter at gründer Mike Lynch hadde forlatt selskapet. Etterforskningen omfatter en egen gjennomgang av Autonomys regnskaper fra før oppkjøpet, ved PricewaterhouseCoopers. Granskningen har overbevist HP at de betalte alt for mye da de kjøpte Autonomy i 2011.

Saken er anmeldt til USAs finanstilsyn Securities and Exchange Commission, og til det britiske politiets avdeling for økonomisk svindel (Serious Fraud Office). HP varsler også at de vil fremme en rekke søksmål for å prøve å hente så mye som mulig av det selskapets aksjonærer har tapt på kjøpet av Autonomy. Disse søksmålene vil kjøres «aggressivt» de kommende månedene.

HP-aksjen falt nesten 11 prosent da tallene ble kjent før børsens åpningstid.

digi.no har publisert en egen sak om selve kvartalsregnskapet.

    Les også:

Les mer om: