HP vil tilby medieboks med HDTV

Et kommende HP-produkt vil kombinere HDTV med blant annet videoopptaker og tilgang til datanett.

Et kommende HP-produkt vil kombinere HDTV med blant annet videoopptaker og tilgang til datanett.

I forkant av en stor messe for forbrukerelektronikk som åpner i Las Vegas denne uken – Consumer Electronics Show 2005 (CES) – har Hewlett-Packard kunngjort en rekke produkter som vil lanseres i løpet av 2005. Fremst blant nyhetene er et apparat døpt «HDTV Media Hub», et Linux-basert alternativ til selskapets Windows-drevne stue-PC «Digital Entertainment Center» (DEC) som også vil komme i nye varianter.

HDTV Media Hub vil komme på markedet til høsten. Det beskrives som en kombinasjon av HDTV, digital kabel-tv-boks og digital videoopptaker med to tunere. Medienavet styres av en fjernkontroll, men skal likevel gjøre det mulig å lage for eksempel lysbildeframvisninger der bilder kombineres med musikk. Det vil utstyres med en Ethernet-utgang for blant annet å kunne hente bilder, musikk og video fra en PC, og for å få kontakt med blant annet tre nye tjenester som HP vil lansere samtidig med apparatet.

Disse tre tjenestene tar sikte på å gjøre det så enkelt som mulig å utnytte alle medienavets muligheter. En «elektronisk programguide» skal gjøre det enkelt å finne fram til kommende programmer og merke av dem de vil gjøre opptak av. En musikkinformasjonstjeneste vil tilby titler og artistinformasjon på avspilt musikk. En automatisk oppdateringstjeneste vil blant annet løpende oppdatere apparatet med nye tjenester etter hvert som de gjøres tilgjengelig.

Medienavet skal være et alternativ for dem som ikke ønsker en fullverdig stue-PC, for eksempel for å henvise avansert surfing og e-post til andre lokaler. For at også stue-PC-tilhengerne – de virkelige entusiastene – skal få tilgang til det beste, vil HP tilby varianter av «Digital Entertainment Center» med høyoppløselig tv. Det loves to nye modeller i løpet av våren.

Ellers kunngjør HP blant annet fellesprosjekter med Philips og Panasonic (Matsushita).

Sammen med Philips skal HP lansere et nytt system for å styre rettigheter til digital video, døpt Video Content Protection System (VCPS). Hensikten er å «la bransjen og kundene produsere og bruke digitalt innhold uten å bekymre seg for piratvirksomhet». Systemet skal være «fullstendig transparent for brukeren». Hvordan HP vil ordne samspill mellom dette nye systemet og for eksempel konkurrerende systemer fra Apple og Microsoft, vites ikke.

Fellesprosjektet med Panasonic går ut på at begge forplikter seg til å innlemme hverandres formater for DVD-brenning i sine produkter, henholdsvis DVD+R og DVD-RAM. Disse produktene vil også tilby det kommende formatet Blu-ray. Det viktigste poenget med dette er at de som gjør opptak på en Panasonic-maskin vil kunne redigere opptakene på en PC fra HP. Samarbeidet omfatter ikke et tredje format, DVD-R/RW. Årsaken skal være problemer med å kombinere et format som kan skrive mer enn én gang til DVD, med rettighetsstyringssystemer.

    Les også:

Til toppen