FORBRUKERTEKNOLOGI

HTC kommer med blockchain-mobil

Skal bli verdens første telefon for «desentraliserte applikasjoner».

HTC Exodus skal bli verdens første blokkjede-mobil.
HTC Exodus skal bli verdens første blokkjede-mobil. Foto: HTC
16. mai 2018 - 12:24

Den taiwanske mobilprodusenten HTC  har annonsert en ny mobiltelefon hvor blokkjedeteknologi (blockchain) står sentralt. Det skriver The Next Web.

Telefonen har fått navnet Exodus, og skal ifølge HTC være verdens første telefon som er dedikert til desentraliserte applikasjoner og sikkerhet. Telefonen vil ha en innebygget sikker lommebok, og maskinvarestøtte for en rekke kryptovalutaer – blant annet Bitcoin, Ethereum, Dfinity og Lightning Network.

HTC ser for seg at Exodus-telefonene skal være noder i en blokkjede, og har som mål å doble eller tredoble antallet Ethereum- og Bitcoin-noder ved hjelp av disse telefonene.

Selskapet vil også bringe såkalte desentraliserte apper (DApp) til mobiltelefoner. Med desentraliserte apper menes apper bygget på toppen av blokkjedebaserte plattformer som Ethereum, og hvor det ikke trengs noen sentral server eller mellommann for å fungere. Alle transaksjoner lagres i en blokkjede, og kan derfor ikke endres eller slettes. 

Vil gi brukerne kontrollen

Exodus-prosjektet ledes av mannen bak VR-brillene HTC Vive, Phil Chen, som har fått den fiffige tittelen Decentralized Chief Officer. Om han har mye hjemmekontor, vites ikke.

Han sier han har som mål å gi brukerne kontrollen over egne data, og det er høy fokus på sikkerhet og personvern.

«Jeg vil se en verden hvor sluttbrukerne virkelig kan eie sine data – nettleserhistorikk, identitet, ressurser, lommebøker, eposter, meldinger – uten behovet for noen sentrale som kontrollerer det», sa Chen på en konferanse i New York tirsdag, ifølge PC Magazine.

Det er mulig HTC vil akseptere kryptovalutaer som betaling for telefonen når den etter hvert kommer på markedet. Verken pris eller lanseringstidspunkt er imidlertid kjent ennå. 

Exodus er ikke den eneste nye telefonen fra HTC. Den 23. mai lanserer selskapet nye flaggskipmodeller, som etter det vi kjenner til vil få navnet HTC U12 og U12+. Spesifikasjonene til telefonene har lekket ut, og U12 ser ut til å bli en vanntett og velutstyrt telefon med blant annet Qualcomm Snapdragon 845-prosessor, 8 GB RAM og en 5,5-tommers skjerm. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.