UTVIKLING

HTML5-designverktøy blir åpen kildekode

IBM donerer brukergrensesnitt-verktøyet Maqetta til Dojo-stiftelsen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. apr. 2011 - 15:32

IBM kunngjorde i går at selskapet har donert Maqetta-kildekoden til Dojo Foundation. Maqetta er et verktøy for veksling mellom WYSIWYG-basert tilpasning av HTML5-baserte brukergrensesnitt, og direkte koding. Dette kan i stor grad gjøres ved hjelp av dra- og slipp-teknikker. Det støtter utvikling for både mobile enheter og pc-nettlesere.

I verktøyet kan man velge ulike brukergrensesnitt-kontroller fra en verktøylinje og trekke disse over i en visuell visning av HTML-dokumentet. Dette minne mye om klassiske HTML-redigeringsverktøy, men i Maqetta tilbys det blant annet brukergrensesnitt-elementer fra kjent JavaScript-bibliotek som Dojo og JQuery.

Den viktigste forskjellen er likevel at Maqetta selv en webapplikasjon som kan kjøres fra Maqetta-nettstedet eller installeres lokalt på pc-en eller en server. Den avhenger ikke av plugins på klientsiden, men kan så langt bare brukes i Google Chrome, Firefox 3.5 eller nyere, samt i Mac-utgaven av Safari 5. IE9 støttes ikke fordi den mangler HTML5 application cache. Opera er ikke nevnt.

Vesjonen som nå er tilgjengelig kalles for Preview 1 og er nok ikke helt klar til omfattende bruk ennå. Til det virker løsningen for treg og ustabil, i alle fall når den kjøres på den offentlige serveren. Men man får et inntrykk av hva verktøyet kommer til å bli.

Webdesign-verktøyet Maqetta.
Webdesign-verktøyet Maqetta. Bilde: The Dojo Foundation

Ifølge IBM er Maqetta først og fremst beregnet for profesjonelle designere av brukeropplevelser. Løsningen støtter blant annet plugins på serversiden, inkludert widget-biblioteker og stilsett-baserte temaer.

– Ved å bidra med Maqetta til Dojo Foundation som åpen kildekode og som en gratis tjeneste, håper IBM å bygge et fellesskap av brukere og åpen kildekode-utviklere som samarbeider i retning av gode, visuelle verktøy for å skape HTML5-baserte brukergrensesnitt. Våre mål er desktop-weben, den mobile weben og kryssplattform-installerte mobilapplikasjoner, forteller David Boloker, teknisk sjef for kommende internetteknologier i IBM, i en pressemelding.

– Vi anser Maqetta som spesielt attraktiv for utviklingsteam i bedrifter hvor brukergrensesnitt-designere må jobbe i partnerskap med utviklere, sier Boloker.

Det opprinnelige Maqetta-prosjektet ble etablert internt i IBM for å møte selskapets egne behov for mer effektivt å kunne utvikle applikasjoner for skrivebordet og mobiler.

Ifølge Karel Vredenburg, IBMs direktør for design av brukergrensesnitt, vil Maqetta være selskapets strategiske verktøy for design og revisjon av brukergrensesnitt.

Maqetta er utviklet i samarbeid med Eclipse Foundation og tar blant annet i bruk det nettleserbaserte redigeringsverktøyet Orion. Arbeidsområder i Maqetta skal kunne eksporteres til Eclipse-baserte utviklerverktøy.

På serversiden er Maqeeta en enkel REST-basert (Representational State Transfer) server implementert ved hjelp av Java og OSGi-rammeverket. Den kan integrerers med JEE Enterpriser-servere som IBMs egen WebSphere Application Server.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.