AVTALER & KONTRAKTER

Huawei kjøper seg goodwill i USA

Plasserer ordre for 6 milliarder dollar i amerikanske bedrifter.

Huawei satser på tett forretningssamkvem med Silicon Vally for å bygge opp støtte mot politisk motiverte hindringer. Håpet er å konkurrere om anbud fra store tele- og nettoperatører, noe myndighetene hittil har greid å avverge.
Huawei satser på tett forretningssamkvem med Silicon Vally for å bygge opp støtte mot politisk motiverte hindringer. Håpet er å konkurrere om anbud fra store tele- og nettoperatører, noe myndighetene hittil har greid å avverge.
22. feb. 2012 - 10:27

Mistenksomhet fra myndighetene har hittil gjort det umulig for Huawei å selge tele- og nettverksutstyr til ledende amerikanske operatører på samme måte i Europa. Potensielle kunder kjøper heller utstyr fra konkurrenter som Ericsson og Cisco, framfor å komme i søkelyset til Kina-skeptikere i kongressen, handelsdepartementet, finansdepartementet og spesialorganet CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States). Disse har tatt grep som å forby Huawei-utstyr i et kommende nødnett, hindre Huawei fra å kjøpe amerikanske bedrifter og til og med granske Huawei for spionasje.

Nå er imidlertid tøvær i forbindelsene mellom USA og Kina, og Huawei har funnet å kunne smi mens jernet er varmt. I en pressemelding gjør de rede for at de vil undertegne treårige avtaler med tre amerikanske elektronikk- og brikkeleverandører, Qualcomm, Broadcom og Avago, med en samlet verdi på 6 milliarder dollar.

Huawei anfører at kontraktene tilsvarer flere titusener varige arbeidsplasser knyttet til avtalepartnerne og deres underleverandører. De peker også på at kontraktenes omfang gjør at de vil bidra til vekst og utvikling i delstaten California og for hele USAs IKT-bransje.

Huaweis stedlige representant i USA, senior visepresident Chen Lifang, sier det slik:

– Disse avtalene bekrefter igjen at Huawei står ved sitt løfte om å bidra til den lokale økonomien, og de viser vår tiltro til de langsiktige forbindelsene vi dyrker med våre lokale teknologipartnere. USA er ledende innen IKT, og når dette koples til Huaweis langsiktige strategi om fornyelse i det amerikanske markedet, er resultatet et strategisk samarbeid for å utvikle et mer variert, balansert og sunnere globalt IKT-økosystem.

Hun legger til at Huawei har drevet forretninger i USA siden 2001. Det er inngått partnerskapet med 280 amerikanske teknologiselskaper, og avtaler med en samlet verdi i overkant av 30 milliarder dollar innen programvare, komponenter, brikkesett og tjenester. I 2011 økte Huaweis innkjøp i USA med 8 prosent.

Avago leverer forsterkere, filtre og radiomoduler til Huawei. Qualcomm leverer Snapdragon-prosessorer og flere typer modemer.

Huawei har tretten kontorer og sju sentre for forskning og utvikling. Virksomheten utgjør 1700 årsverk, hvorav 1300 er rekruttert lokalt.

I et oppslag om Huaweis avtaler med Avago, Broadcom og Qualcomm, skriver Los Angeles Times at analytikere ser på Huawei som en stadig større trussel mot amerikanske selskaper som Cisco, og viser til Cisco-sjef John Chambers karakteristikk av Huawei som en «virkelig tøff konkurrent på lang sikt».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.