RESULTATERFINANS

Huawei lover milliarder til Storbritannia

Huawei-sjef Ren Zhengfei møtte statsminister David Cameron.

Toppsjef og gründer i Huawei, Ren Zhengfei, foran peisen i Downing Street 10 med statsminister David Cameron, 11. september 2012.
Toppsjef og gründer i Huawei, Ren Zhengfei, foran peisen i Downing Street 10 med statsminister David Cameron, 11. september 2012. Bilde: Huawei
12. sep. 2012 - 09:32

I går møttes den britiske statsministeren David Cameron og toppsjef i den kinesiske teleutstyrsgiganten Ren Zhengfei til drøftinger i statsministerresidensen Downing Street 10 i London. Den britiske næringsministeren Lord Green deltok på møtet.

Temaet for drøftingene var Huaweis investeringer i Storbritannia.

Overfor den britiske statsministeren forpliktet Ren seg til å øke Huaweis satsing i Storbritannia. Tallet på lokalt ansatte skal økes fra 800 i dag til over 1500 innen 2017. Huawei skal lokalisere flere globale sentre for forskning og teknologiutvikling til Storbritannia.

Til sammen skal Huawei investere én milliard dollar i Storbritannia de kommende fem årene. Ren lovet videre at Huawei vil kjøpe britiske varer og tjenester verdt ytterligere en milliard dollar i samme tidsperiode.

Huawei leverer utstyr til nær sagt alle britiske teleoperatører og bredbåndleverandører.

Ifølge statsminister Cameron viser investeringene til Huawei at Storbritannia har gode betingelser for næringslivet.

– Jeg ser fram til at flere selskaper investerer i Storbritannia, i samsvar med vårt arbeid for bærekraftig og balansert vekts i vår økonomi. Den britiske regjeringen setter pris på den viktige forbindelsen med Kina. Begge land har mye å gi hverandre, og forretningsklimaet vi legger opp til i Storbritannia lar oss maksimere dette potensialet, sa Cameron.

Ren viste til at Storbritannia er blant de viktigste europeiske markedene som Huawei har investert i. På bakgrunn av elleve års erfaring karakteriserte han den britiske regjerningen som «åpen, effektiv og praktisk».

– Storbritannia er et åpent marked, som ønsker utenlandske investeringer velkommen. Derfor er jeg vært glad over å kunngjøre planen for 2 milliarder dollar i investeringer og innkjøp, som vil fremme utviklingen av åpenhet og frihandel.

Ren omtalte Storbritannia i svært rosende ordelag:

– Storbritannia er et senter for fornyelse. Arbeidsstyrken har høye ferdigheter, og landet vekker internasjonal anerkjennelse innen lovgivning og utdanning. Det er derfor vi har valgt Storbritannia som sted for våre teknologisentre.

Kontrasten er stor til USA, der Huawei denne uken må møte til kongresshøring og forsvare seg mot mistanke om delaktighet i kinesisk kyberspionasje mot USA, og der myndigheten for utenlandske investeringer ved flere anledninger har hindret Huawei fra å kjøpe opp mindre amerikanske selskaper.

Huawei har prøvd å bedre forholdet til USA, blant annet ved å trappe ned sin virksomhet i Iran, og ved å plassere ordrer for 6 milliarder dollar i amerikanske bedrifter.

Et poeng er et ingen britiske bedrifter konkurrerer med Huawei, mens det kinesiske selskapet betraktes som en stadig større trussel mot amerikanske selskaper som Cisco.

Huawei har partnerskap med 280 amerikanske teknologiselskaper, blant dem Avago, Broadcom og Qualcomm. Avtalene gjelder programvare, komponenter, brikkesett og tjenester for over 30 milliarder dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.