JUSS OG SAMFUNN

Huawei når ikke fram med oppkjøp i USA

Byr mest, men selgerne frykter at regjeringen vil gripe inn.

3. aug. 2010 - 14:26

I våres ble den kinesiske nettverksgiganten Huawei betraktet som aktuell kjøper av minst to amerikanske IT-enheter som var lagt ut for salg: Motorolas avdeling for trådløst nettverksutstyr, og hele 2Wire, en leverandør av programvare for teleoperatører.

Ifølge nyhetstjenesten Bloomberg nådde ikke Huawei nådd fram med sine bud, selv om de skal ha vært verdt minst 100 millioner dollar mer enn konkurrentenes.

Årsaken, ifølge anonyme innsidere, er at selgere frykter at amerikanske myndigheter vil gripe inn for å hindre salg til Huawei.

Det er ikke offentliggjort detaljer rundt noen av budene.

USAs finansdepartement har et eget organ, CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States), som gransker utenlandske oppkjøp av amerikansk industri fra et sikkerhetsmessig ståsted. Dette organet har gjentatte ganger de siste årene torpedert kinesiske oppkjøp i USA ved å signalisere overfor selgerne at de har «visse innvendinger» mot et eventuelt salg. Det er praktisk talt uhørt av en amerikansk bedrift å prøve å videreføre et prosjekt etter å ha fått en slik beskjed.

I 2008 var Huawei i forhandlinger om å kjøpe den amerikanske nettverksutstyrsleverandøren 3Com, som siden solgte seg til HP. 3Com trakk seg etter et signal fra CFIUS.

En tilsvarende melding fra CFIUS hindret rett før jul i fjor det amerikanske gruveselskapet Firstgold fra å selge en 51 prosent eierandel til et kinesisk investeringsselskap.

I juni i år varslet Emcore, en amerikansk leverandør av komponenter til fiberoptisk utstyr og solcellepaneler, at de trakk seg fra en avtale om å selge sin virksomhet innen fiberoptikk til et kinesisk selskap. Emcore viste til en advarsel fra CFIUS. (Se artikkelen USA sperrer fiberoptikk til Kina.)

I 2005 offentliggjorde CFIUS sine innvendinger mot at Lenovo skulle overta pc-avdelingen til IBM. Da sto så mange amerikanske arbeidsplasser på spill at saken fikk en politisk løsning etter mange måneder med tautrekking.

Huawei hadde hyret inn flere store amerikanske aktører for å forhandle med Motorola, blant dem Morgan Stanley.

19. juli kunngjorde Motorola at avdelingen skal overtas av Nokia Siemens Networks for 1,2 milliarder dollar. Huaweis bud skal ha vært 10 prosent høyere enn det til Nokia Siemens.

26. juli ble det kjent at 2Wire solgte seg til britiske Pace, en spesialist innen utstyr for digital tv, for 475 millioner dollar.

Ifølge Bloomberg var det andre knuter på tråden enn CFIUS mellom Motorola og Huawei. Motorola har saksøkt Huawei med påstand om at det kinesiske selskapet har urettmessig tilegnet seg intern informasjon.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.