JUSS OG SAMFUNN

Huawei trapper ned i Iran

Den kinesiske teleleverandøren gir trolig etter for press fra USA.

Utstyr fra Huawei skal ha gjort det lettere for Irans president å spore opposisjonelle via mobilnettet.
Utstyr fra Huawei skal ha gjort det lettere for Irans president å spore opposisjonelle via mobilnettet.
12. des. 2011 - 10:12

Huawei har de siste årene vokst til å bli verdens nest største leverandør av utstyr til teleoperatører, bak Ericsson og foran Nokia Siemens Networks. Selskapet har virket i Iran i mange år, der de leverer utstyr til landets mobiloperatører.

For to år siden fikk Huaweis virksomhet i Iran et oppsving samtidig med at vestlige konkurrenter trappet ned.

Regimet slo kraftig tilbake mot opposisjonen etter et omstridt presidentvalg i juni 2009 der Mahmoud Ahmadinejad ble påstått gjenvalgt og innvilget en ny periode. Millioner av demonstranter fylte gatene i alle iranske byer. Menneskerettsgrupper fortalte etter hvert om en klappjakt på opposisjonelle, og om hvordan regimet brukte mobilnettet til å overvåke hvor kjente kritikere befant seg til enhver tid.

Wall Street Journal dokumenterte i våres hvordan oppsvinget til Huawei i Iran kom samtidig med at vestlige konkurrenter trappet ned, og hvordan Huaweis teknologi har bidratt til klappjakten på opposisjonelle. Det førte til ytterligere press mot Huawei fra amerikanske aktivister mot iransk atomindustri, hvorav mange har solid politisk innflytelse, både i USAs sentrale forvaltning og i begge partiene.

Huaweis virksomhet i USA har gjennom flere år støtt på problemer, uavhengig av Iran-saken, på grunn av inngrodd amerikansk skepsis til Kina.

I november ble det kjent at USA gransker Huawei på mistanke om industrispionasje. I oktober la amerikanerne ned forbud mot å bruke utstyr fra Huawei i et nytt mobilt nødnett. Forbudet gjelder blant annet utstyr som brukes i store deler av de norske mobilnettene. Mens Huawei har inngått store kontrakter med mange europeiske teleoperatører, har de ennå ikke fått noe avtale med en stor amerikansk operatør.

Det amerikanske presset mot Huawei på grunn av virksomheten i Iran ser nå ut til å ha lykkes.

Huawei kunngjorde fredag at de «frivillig begrenser vår forretningsutvikling» i Iran.

Det skal skje ved at Huawei avstår fra å søke nye kunder, og begrenser leveransene til eksisterende kunder.

Det er ingen entydig forklaring på dette utspillet i meldingen fra Huawei. Det vises til den «stadig mer komplekse situasjonen i Iran», og til at Huawei har en visjon om «rikere liv gjennom kommunikasjon». Erklæringen slår samtidig fast at Huaweis virksomhet i Iran har strengt overholdt alle relevante lover og regler, også dem fra FN, USA og EU.

Wall Street Journal skriver at Huawei har rundt 1000 ansatte i Iran, og at det er vanskelig å analysere selskapets virksomhet i landet på grunn av utstrakt bruk av mellomledd. Et av dem skal være Hongkong-bedriften Skycom Tech. Et annet skal være iranske Zaeim Electronic Industries, som på sitt nettsted forteller om kunder som forsvarsdepartementet i Teheran, iransk etterretning og den islamske revolusjonsgarden.

Financial Times skriver at Huawei ikke var villet kommentere mulig nedbemanning i Iran eller svare på forespørsler om en nærmere redegjørelse for hvorfor de ikke lenger ønsker å vokse i landet. Avisen peker på at markedet for Huaweis kjernevirksomhet ikke lenger vokser så fort som tidligere, og at det kinesiske selskapet i stigende grad satser på bedrifts- og forbrukermarkedet, blant annet med smartmobiler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.