TELEKOM

– Hun forteller ikke alt

Nkom slår tilbake mot Telenor.

Nkom-sjef Torstein Olsen mener at Telenor har bedre investeringsrammer på fiberutbyggingen enn det direktør Berit Svendsen tegner et bilde av.
Nkom-sjef Torstein Olsen mener at Telenor har bedre investeringsrammer på fiberutbyggingen enn det direktør Berit Svendsen tegner et bilde av. Bilde: Espen Zachariassen
19. jan. 2015 - 12:53

– Telenor viser ikke hele bildet når direktør Berit Svendsen kommer med sin sterke kritikk av myndighetenes håndtering av fiberaktørene i Norge.

Det sier direktør Torstein Olsen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Nkom.

Les mer: Telenor i strupen på myndighetene

Ikke overrasket

Olsen regnet med at Telenor ikke ville bli begeistret over Nkoms beslutning om pålegge Telenor å leie ut sin fiber til andre som vil selge bredbåndsbaserte tjenester.

– Jeg ville vært overrasket hvis Telenor skulle bejublet en regulering som denne, sier Olsen i en kommentar til digi.no.

Uavhengig av teknologi

Telenor mener det er urimelig å måtte slippe til konkurrenter på fibernettet siden selskapet kun har 20 prosents markedsandel.

Nkom velger å se på hele bredbåndsmarkedet under ett, uavhengig av teknologi.

– Og da mener vi det er nødvendig med en regulering, ellers vil de kunne utnytte markedsmakten selskapet har som sterk markedstilbyder samlet for alle teknologiene, sier Nkom-sjefen.

First mover

Mens Berit Svendsen i en pressemelding mandag kritiserer både Nkom og Konkurransetilsynet for å spenne bein for fiberutbyggingen, mener Nkom at Svendsen ikke forteller alt.

Telenors argument er at investering i fiber vil bli mindre lønnsomt når andre skal få leie plass til sine konkurrerende tjenester.

– Her snakker ikke Svendsen høyt om den fordelen Telenor har med å være først ute, påpeker Torstein Olsen.

Han bruker begrepet «first mover», som innebærer at Telenor kartlegger kundegrunnlaget før utbygging og deretter kan binde kundene for 12 måneder før konkurrentene slipper til.

– Så først når fiberen er bygget ut og avtaler med kundene er signert, må de slippe til andre, sier Olsen.

Får inntekter
– Men det tar lenger tid enn 12 måneders kundeinntekter å tjene inn en gjennomsnitts fiberutbygging?

– Ja, men dersom en konkurrent klarer å kapre noen kunder fra Telenor, så vil Telenor ennå sitte med leieinntekter på grossistnivå ved at de leier ut fiberkapasitet til konkurrenten. Og den prisen er ikke regulert gjennom et pristak, svarer Nkom-sjefen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.