Hva er Creative Commons?

Gisle Hannemyr forklarer alt du trenger å vite om «Some rights reserved», inkludert reglene for non-commercial.

Hva er Creative Commons?

Gisle Hannemyr forklarer alt du trenger å vite om «Some rights reserved», inkludert reglene for non-commercial.

Creative Commons (CC) er en lisensieringsform som gir opphavshavere muligheten til å si «some rights reserved», istedenfor «all rights reserved».

Lisensene er et forsøk på å finne en god mellomting mellom dagens til tider rigide åndsverkregler og noen ekstreme piraters holdning om at alt skal være gratis uten noen form for kompensasjon til de kreative skaperne.

Mange er nysgjerrig på disse lisensformene, men er usikre på hvordan dette fungerer og hvordan de må forholde seg ved bruk av lisensene. Vi har derfor fått Gisle Hannemyr til å komme som gjest på digi-TV for å fortelle og forklare. Han har vært sentral i arbeidet med å tilpasse Creative Commons til norsk lovgivning og oversette tekstene til norsk.

I denne episoden forteller Hannemyr blant annet litt om bakgrunnen for Creative Commons, koblingen til fri programvare, hvordan man skal sitere et CC-lisensiert verk og hva som kreves for å bruke verk som er lisensiert med non-commercial-klausulen (ikkekommersiell).

I høst gjorde vi et lite eksperiment med å legge ut noen få bilder under en Creative Commons-lisens, og i forbindelse med dette innslaget på digi-TV tenkte vi å gjøre noe av det samme.

Denne videoen deles derfor ut under den liberale lisensen Navngivelse-Del på samme villkår. Det betyr at hvem som helst står fritt til å publisere videoen og bruke den i hvilken som helst sammenheng, så lenge de distribuerer det modifiserte verket under samme villkår og så lenge vi krediteres med en lenke hit.

Vi har dessverre hatt noen problemer med konverteringen av videofilene, så vi får ikke lagt ut nedlastbare filer før på mandag. Når de er klare vil videoen legges ut på YouTube, og leserne kan legge den ut hvor som helst så lenge det lenkes hit hvor den opprinnelig ble publisert.

Les mer om Creative Commons på creativecommons.no.

Se siste episode av digi-TV øverst i artikkelen, eller kos deg med en av våre tidligere innslag:

 1. Internet Explorer 8 beta 2 og første beta av Google Chrome

 2. IPv6

 3. OpenOffice.org 3.0

 4. Fødselsnummeret

 5. Kan du bli rik som iPhone-utvikler.

 6. Hva skjer med IT-jobbene?

 7. IT-språket

 8. PiratXP utfordrer Windows

 9. Slipp data fri

 10. Se hva som skiller Windows 7 fra Vista

 11. Her er nettmafiaens verste fiende

 12. Slik nektes konkurrentene innpass på iPhone

 13. Slik skal Android og Opera slå iPhone

 14. Dette MÅ du vite om nettskyen

 15. Uknuselig mobil i kaffekoppen

 16. Slik kjører digi.no på friprog-systemer
Til toppen