KOMMENTARER

Hva er de verste tekno-floppene

Mange prosjekter og teknologier har floppet, til de første kundenes fortvilelse. Her er noen av floppene, men vi trenger din hjelp.

23. mars 2004 - 12:19

IKT-bransjen lanserer nye produkter, teknologier og systemer i en jevn strøm. Noen tar av og blir suksesser mens mange selger kanskje bare helt greit.

Det er floppene som får partnere og sluttkunder til gnisse tenner. Alt for mange har investert i utvikling eller kjøpt produkter som ikke tar av. Og når salget ikke løfter seg, gir utvikleren ofte fort opp, men pleier sjelden å si fra høyt og tydelig. Resultatet er at vi sitter igjen med produkter og tjenester som fort blir ubrukelig.

Her er noen av de store floppene i IKT-bransjen, men vi trenger din hjelp. Hvilke feilslåtte teknologier, standarder og produkter husker du eller har du opplevd selv? Send en epost til er@digi.no med ordet flopp som emne.

Vi tar gjerne i mot innspill om ting du mener i ferd med å bli en flopp, for eksempel kanskje Bluetooth.

Her er listen over noen av floppene.

Iridium: Dette satellitt-baserte telefonsystemer gav deg kontakt hvor som helst i verden med en type spesielle mobiltelefoner, men ble trolig tidenes dyreste IKT-flopp. Prisen for håndsettene og bruken var for høy og skremte vekk kundene som i stedet tok i bruk GSM. Etter en massiv gjeldssanering brukes systemet stort sett av Pentagon. Totalprisen for havariet er ikke kjent, men på et tidspunkt ble hovedeier Motorola saksøkt av kreditorer for 50 milliarder kroner. Bildet viser en Iridium-telefon med de karakteristiske tykke antennene.

HomeRFDenne standarden konkurrerte med WLAN (802.11b), men tapte fort kampen – til stor irritasjon for alle som hadde kjøpt utstyr.

Transmeta Med hjelp av blant annet Linux-skaperen Linus Torvalds skapte Transmeta en serie prosessorer som gjorde det samme som Intel, men med mindre strømforbruk. Salget tok aldri av og leverandører av lommeutstyr valgte etter hvert andre brikker.

Borland Office Borland lanserte en samling kontorprogrammer som skulle konkurrere med Microsoft Office og WordPerfect Office som da allerede var på vikende front. Borland Office-kundene angret nok på kjøpet når Borland skrinla pakken.

Sun Sun har en rekke flopper på sitt rulleblad. Selskapets Juxta og Jini-teknologier samt flere Java-prosessorer ble lansert med brask og bram, men siden har det blitt stille, til irritasjon for mange partnere som satset sammen med Sun.

WAPSkulle bli det neste Internett. Et hav av aktører utviklet løsninger, portaler, kjøpte domenenavn og la ut innhold, men brukerne uteble.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.