Hva er timeprisen for en norsk IT-konsulent?

Hjelp oss å ta pulsen på bransjen. Del dine erfaringer her.

Hva er timeprisen for en norsk IT-konsulent?

Få bransjer har så utstrakt bruk av konsulenter som IT-bransjen. Det kan til tider virke som om det store flertallet av bransjens ansatte er IT-konsulenter i en eller annen form.

Noen konsulenter kan være veldig dyre. Det kan være begrunnet med erfaring, spesialkompetanse, utdanningsnivå eller rett og slett et stramt arbeidsmarked.

Når vi er ute og snakker med bedrifter og andre med innsikt i markedet, får vi stadig oftere høre om konsulenter som kan tjene en million kroner i året, eller mer:

– Det er ikke uvanlig at en god konsulent med høy faktureringsgrad ute hos kunden kan tjene en million.

– Det er ikke utenkelig at en topp konsulent hos oss kan tjene en million i året med bonus og gode resultater.

Hva må disse konsulentselskapene ha i timepris for å kunne forsvare en slik årslønn?

Et enkelt regnestykke digi.no gjorde sammen med hodejeger Rolf Nævra gir en viss pekepinn:

Dersom en konsulent fakturerer for 1.000 kroner per time, og jobber 1.600 fakturerbare timer i året, ender omsetningen på 1,6 millioner kroner.

Det er ifølge Nævra et minimumsbeløp for å kunne utbetale en millionlønn. Han mener at en fornuftig tommelfingerregel er å minst legge 35 prosent på toppen av lønnen, for å få frem hva en konsulent koster arbeidsgiveren.

Timepris x lønn, er et enkelt regnestykke, men små variasjoner vil kunne gi store utslag.

Hvis for eksempel en konsulent kan fakturere en timepris på 1.500 kroner, så blir antall fakturerte timer for å nå en millionlønn betraktelig lavere. Tilsvarende blir det mulig å nå en million med mye lavere timepris hvis konsulenten i en hektisk periode jobber «døgnet rundt».

Det er et stort underskudd på kvalifiserte konsulenter i Norge i dag, og etter det digi.no erfarer etter å ha snakket med en rekke små og store konsulentaktører, er det mange som kan ta skyhøye priser og samtidig jobbe mange timer.

Få er imidlertid villig til å fortelle hva slags timepris de opererer med. Noen vil ikke si noe, mens andre kan gi vage antydninger med et stort intervall, for eksempel:

– På et normalt oppdrag vil timeprisen ligge på mellom tusen og to tusen kroner timen, sier en sikkerhetsekspert til digi.no.

En junior konsulent som coaches av en senior leies ut for priser ned mot 1.000 kroner, mens de virkelige seniorene går for opptil 2.000 kroner timen.

Vi har fra flere aktører fått antydet at det nå er helt normalt med timepriser over 1.000 kroner timen. På den annen side har vi snakket med kjente og dyktige eksperter innen sitt felt som opererer med en timepris rundt 700 kroner. Noen opererer sågar med en pris helt ned mot 500 kroner timen.

Nå lurer vi på hva timeprisene er for norske IT-konsulenter, og ber deg om hjelp.

Kanskje er du selv en konsulent, eller kanskje du jobber for et firma som leier inn konsulenter?

Her er noen momenter det kan være greit å ta med når du gir selverfarte eksempler på timepriser:

  • Konsulent eller kunde
  • Selvstendig næringsdrivende eller ansatt i konsulentselskap
  • Kortidsoppdrag eller langt kontinuerlig oppdrag
  • Drift / support / utvikling / prosjektledelse
  • Database / sikkerhet / kommunikasjon / servere / programvare
  • Proprietær teknologi / åpen kildekode

Husk at du som ansatt trolig har undertegnet en taushetserklæring. Hold deg til det generelle, og du kan gjerne være anonym.

    Les også:

Del dine erfaringer her i debattforumet.

Les mer om: