JUSS OG SAMFUNN

Hva skal du bli?

Hvis du ikke helt vet svaret på dette spørsmålet, kan du teste deg på en online karrièrerådgiver.

Nina Furu
17. mars 1999 - 10:46

Det er rart dette med å velge yrke. På mange måter var det liksom mye greiere før i tiden, da man bare kunne bli det samme som far (hvis man var gutt), eller bli hjemme og passe barn (hvis man var jente). Slik er det jo ikke lenger - og heldigvis for det. Men ulempen med å ha stor frihet, er at det samtidig blir mye vanskeligere å velge.

Når viktige livsvalg skal tas finnes det naturligvis ingen erstatning for grundig refleksjon og ekte selvinnsikt. Men hvis du likevel har lyst til å få noen innspill utenfra, finnes det gratis hjelp å få på nett.

Vil du bli brannmann?

Faktisk eksisterer det flere online "finn-riktig-yrke"-tester. Det er høyst varierende hvor seriøse de er, og hvor gjennomarbeidede råd de kan gi deg. Selv blir jeg svært så skeptisk når en slik test begynner å anbefale spesifikke kurs (som alle tilfeldigvis arrangeres av samme firma), eller når de hevder at du trenger å melde deg inn i Scientologikirken.

Jeg vil derfor i stedet anbefale deg en test som er ganske "tørr" i formen, men som til gjengjeld er seriøs, gjennomarbeidet og grundig: The Career Key. Du finner lenken i spalten til høyre, så vel som nederst på denne siden.

Hva med ingeniør?

Denne testen ber deg svare på ganske mange forskjellige spørsmål, både når det gjelder dine ferdigheter og dine egenskaper. Du skal også krysse av for forskjellige arbeidsoppgaver som tiltaler deg og svare på spørsmål som gårpå hva slags mennesketype du er.Når du har gått gjennom hele testen, får du en poengscore for hver av seks forskjellige kategorier. For å snevre inn forslagene ytterligere, bes du om å gå gjennom de kategoriene du scorer høyest for, og krysse av for interessante yrkesgrupper i alle disse.Politi kanskje?

Systemet summerer opp fellestrekkene igjen, og til slutt ender du opp med noen få yrker, som The Career Key mener du burde egne deg utmerket for, og som du dessuten vil trives i.Det blir vel tannlege, tenker jeg.

Om det virker?For meg foreslo The Career Key at jeg burde prøve meg som journalist, redaktør eller forfatter, alternativt med noe IT-relatert ...Mer presist enn dette kan ikke min nåværende jobb beskrives, så jeg har nok allerede havnet på riktig hylle, jeg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.