RESULTATERFINANS

Hva traff Sysdeco?

Sysdeco ble desimert av Goodwill-nedskrivninger. Hva skjedde og hvem satt igjen som tapere da revisor satte foten ned?

21. des. 2000 - 10:09

IT-selskapet Sysdeco fremsto i 1995 som et vinnerselskap. Det var store vyer om fortsatt ekspansjon og snakk om Nasdaq-notering.

I det nyoppussede konsernhovedkvarteret på Sinsen satt ledelsen for er et selskap som hadde vokst hurtig gjennom oppkjøp, blant annet av de to amerikanske selskapene Dewar og Atex Media Solutions, samt det finske selskapet Sypress. Børsverdien av selskapet var etter hvert kommet opp i 3,3 milliarder kroner. Da selskapet hadde gått på børs noen år tidligere hadde verdien vært rundt 160 millioner kroner.

Så kom det som ble en katastrofe.

Analytikerne regnet før resultatfremleggelsen med at selskapet ville legge frem et resultat på 50-60 millioner kroner. Fasiten kom som en svært negativ overraskelse på markedet ; et overskudd på 10 millioner kroner ble fremstilt som en katastrofe og børskursen raste.

- Vi har foretatt en skikkelig husvask. Huset står igjen og er i veldig bra form, sa konsernsjef Johs. Jamne til Dagens Næringsliv i et forsøk på å gjenopprette tilliten. Konsernsjefen fortsatte ; Goodwill-avskrivningene blir redusert fra 22 til seks millioner kroner i år (1996 ), og konsernet har tilsammen redusert kostnadene på årsbasis med rundt 20 millioner kroner i løpet av første kvartal.

Det viste seg imidlertid at administrasjonen hadde gjort opp regningen uten revisor og styre.

Selskapet Atex var kjøpt for 40 millioner kroner i kontanter og 170 millioner kroner i aksjer på avtaletidspunktet. Finske Sypress var kjøpt for 34 millioner finske mark, i underkant av 50 millioner kroner, og i tillegg hadde selskapet kjøpt opp amerikanske Dewar og en håndfull mindre selskaper.

Da det endelige regnskapet til slutt ble presentert, var goodwillavskrivningene kommet opp i 194 millioner kroner. I klartekst innebar dette at selskapets oppkjøp hadde vært fullstendig mislykket.

Hverken revisorene i KPMG eller styret ville gå god for de verdiene som lå i goodwill-posten. Verdien av denne posten alene var redusert fra nesten 200 millioner til tilnærmet null.

Dette var ikke penger som skulle betales ut, men som altså var betalt for mye til selgerne av de oppkjøpte selskapene. Inntjeningen i disse selskapene sto ikke i stil med investeringen.

Implikasjonen var at egenkapitalen i selskapet i løpet av noen vintermåneder var skrumpet fra 300 millioner kroner til rundt 70 millioner kroner. Selskapet hadde mistet all tillit både i aksjemarkedet og hos kunder og ansatte.

Nye koster kom inn i konsernledelsen, men selskapet hadde i realiteten fått banesåret. Virksomhetene falt fra hverandre og restene ble spredt for alle vinder. I dag er det rester av Sysdeco både hos Avenir , Profdoc og Atex Media Solutions blant annet.

Visjonene om et stort Sysdeco notert på Nasdaq er, i likhet med hukommelsen blant mange aktører i det norske markedet, borte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.