Hvem kjøper Ice.net?

Dundrende underskudd utløser oppkjøpsrykter for moderselskapet, men det norske datterselskapet klarer seg bra.

Hvem kjøper Ice.net?

Dundrende underskudd utløser oppkjøpsrykter for moderselskapet, men det norske datterselskapet klarer seg bra.

Nordisk Mobiltelefon, som står bak det trådløse bredbåndet Ice.net i Norden, går med dundrende underskudd. I følge NyTeknik.se var det totale underskuddet for Sverige, Norge, Danmark og Polen på hele 214 millioner svenske kroner i årets første halvår. Det tilsvarer cirka 181 millioner norske kroner.

Selskapet har hentet 70 millioner svenske kroner i en emisjon, men det rekker ikke langt og nå går oppkjøpsspekulasjonene i Sverige. Telia, Tele2 og og Comhem trekkes frem som mulige kjøpere, og i følge Nyteknik.se så skal det være snakk om å kjøpe selskapet for symbolske 1 krone.

- Ice.net lever fra dag til dag, og risikerer konkurs i en eller flere land. I Norge kan de kanskje klare seg, men krisen uroer konkurrentene i Sverige og Danmark, som frykter at noen kommer til å kjøpe selskapet for en krone, sier John Strand, dansk teleanalytiker i Strand Consulting, til Nyteknik.se.

Tidligere i sommer trakk nytilsatt styreformann, Magnus Hybbinette seg plutselig, og begrunnet det med at en av eierne, amerikanske Qualcomm, ikke fulgte opp sine løfter om ny finansiering.

Nordisk Mobiltelefon avviser at situasjonen er så prekær.

- Vi hadde en likviditetssituasjon som vi har løst, men vi kommer til å hente mer kapital i tredje kvartal. Våre penger holder frem til det, sier Daniel Källenfors, finansdirektør i Nordisk Mobiltelefon, til Nyteknik.se.

Nordisk Mobiltelefon har bygget sitt eget nett i landene de opererer med, og har dekket store deler av landet med trådløst bredbånd. Det har vært mulig fordi teknologien de bruker dekker et mye større område enn turbo-3G-nettene til teleselskapene.

Ulempen er at de bare har datatrafikk over sitt nett, mens konkurrenter som Telenor og Netcom også har taletrafikk. Dermed har de muligheten til å fordele kostnadene på flere tjenester, og de nyter godt av at kunder med avanserte mobiler kan surfe fra mobilene sine.

    Les også:

Til toppen