Hvem vinner?

KOMMENTAR: Stilling ved pause: IT-avdelingen 0 – Brukerne 1.

Hvem vinner?
Ønsket om å ta med eget utstyr på jobben skaper hodebry for IT-avdelingene. Men det er håp, skriver Bjørn Uddal, nordisk teknologisjef AppSense. Bilde: Per Ervland

Av Bjørn Uddal, nordisk teknologisjef AppSense

Forbrukerteknologi har skapt en skyttergravskrig mellom IT-avdelingen og dingsekåte brukere. BYOD [«bring your own device»] setter IT-ekspertene på sidelinja.

De som ikke tilpasser seg er rasjonalisert bort om fem år. Nettbaserte tjenester har hatt en eksplosiv utvikling. Vi kan nå finne, kjøpe og ta i bruk det vi har behov for i løpet av sekunder. Brukerne er selvforsynt og selvbetjent. De «hopper lett bukk over» IT-avdelingen. Spørsmålet er hvordan IT-avdelingen får tilbake ledelsen og beholder hegemoniet? Løsningen er å tenke nytt og håndtere klientplattformen på en annen måte enn normen de siste 20 år.

Balanse

IT-avdelingens største utfordring har i alle år vært å finne den rette balansegangen. Denne utfordringen blir vanskeligere uten et system eller en plattform som gjør det mulig å legge regler og bestemmelser på brukermiljøet, samtidig som det fremstår åpent og brukervennlig.

Dagens klientplattform består i all hovedsak av to separate plattformer basert på Microsoft Windows OS: pc og terminalserver. Mange virksomheter kjører disse i kombinasjon og vet smertelig godt at plattformene har profilområder som ikke er kompatible. Brukerne har dermed to miljøer å forholde seg til, og innstillinger gjort i det ene vil ikke være tilgjengelig i det andre miljøet. Dette forvirrer og er med på å redusere brukeropplevelsen og produktiviteten.

I tillegg setter det enormt med grå hår i hodet på de som skal drifte. Penger som skulle blitt brukt til fornying kastes bort på å holde utrangerte motorer i gang. Man skrur med skrutrekker fremfor å bruke drill. Hvor mange kjenner besparelsene som ligger i verktøy og rutiner som forenkler og automatiserer?

Løsningen

Det begynner å bli en gjengs oppfatning at løsningen er å administrere brukere fremfor maskiner. Virtualisering av brukermiljøet seiler opp som den endelige fasen i virtualiseringsbølgen med brukerstyrt IT. Dette gjennom å skille personer fra enheter slik at man slipper å administrere og vedlikeholde maskiner. Konsekvensen er besparelser og smidig drift av brukermiljøet gjennom full kontroll over brukerinnstillinger, regler, tilganger, data og programmer med mer.

Man får et miljø som er enhetsuavhengig, og BYOD er i praksis innført. Brukerne stråler fordi de får tjenester levert til valgfri enhet. IT-avdelingen fryder seg over enklere migreringer, færre supporthenvendelser, lisenskostnader under kontroll, skjerpet sikkerhet, og man erfarer en fase der klagene forvitrer og fokus kan settes inn på utvikling og innovasjon. Ergo har IT-avdelingen scoret hat-trick på rekordtid.

Bjørn Uddal er nordisk teknologisjef AppSense.

Les mer om: