RESULTATERFINANS

Hver 7. må gå i AMD

Kutt skal gi nullresultat med dagens omsetningsnivå.

AMD-sjef Rory Read viste fram selskapets nye APU på et arrangement i Taipei i juni. Produkttypen, en hybrid prosessor for både grafikk og vanlige beregninger, har ikke solgt så godt som Read hadde håpet.
AMD-sjef Rory Read viste fram selskapets nye APU på et arrangement i Taipei i juni. Produkttypen, en hybrid prosessor for både grafikk og vanlige beregninger, har ikke solgt så godt som Read hadde håpet. Bilde: Ashley Pon/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Den siste uken er det klart at AMD står overfor en alvorlig krise. Det ble bekreftet i går da tallene for 3. kvartal ble publisert.

    Les også:

Omsetningen i kvartalet var 1,27 milliarder dollar. Det er 25 prosent lavere enn i tredje kvartal i fjor. Driftsresultatet er minus 131 millioner dollar mot pluss 138 millioner dollar for et år siden. Nettoresultatet etter skatt er minus 157 millioner dollar mot pluss 97 millioner i fjor.

– Pc-bransjen går gjennom en periode med svært store endringer. Det får følger for både økosystemet og for AMD. Det er klart trendene som vi viste ville omforme bransjen skjer langt raskere enn vi hadde forutsett, sier AMD-sjef Rory Read.

Fallet i bruttomargin på 31 prosent forklares med tre faktorer: En nedskriving av lagerbeholdning på 100 millioner dollar – primært førstegenerasjons APU-en «Llano» – samt prisfall på prosessorer – grunnet laber etterspørsel – og overkapasitet i produksjonen.

Omsetningen av klassiske prosessorer og hybride prosessorer (APU) falt med 28 prosent til 927 millioner dollar. Spesialiserte grafikkbrikker, AMDs nest største produktkategori, falt med 15 prosent til 342 millioner dollar. Grafikkbrikkeproduksjonen gikk i pluss. Det er CPU og APU som gir tapene.

Det er ikke bokført omsetning i kvartalet i AMDs nye satsingsområder, mikroservere og «fabric computing».

Samtidig med tallene kunngjorde AMD en restrukturering. Det var på forhånd fryktet kutt på opptil 20 prosent. Andelen som ble kunngjort er 15 prosent, rundt 1800 arbeidsplasser.

Analytikere sier til USAs finanspresse at selskapet har ikke mye fett igjen, men AMD har ikke noe valg i den nåværende situasjonen.

Nedbemanningen skal i hovedsak gjennomføres innen utgangen av året. Den skal spare AMD for 20 millioner dollar i år, og 190 millioner dollar neste år. Den skal suppleres av noe AMD kaller «en forretningsmodell for å oppnå et nullresultat med en kvartalsomsetning på 1,3 milliarder dollar. Dette målet skal nås innen utgangen av tredje kvartal 2013.

Selv denne magre forretningsmodellen krever altså en høyere omsetning enn i tredje kvartal i år.

I inneværende kvartal venter AMD et sekvensielt fall i omsetningen på 9 prosent, med en feilmargin begge veier på 4 prosentpoeng. Det betyr en omsetning på rundt 1,15 milliarder dollar. Sammenliknet med fjerde kvartal i fjor, som ble gjort opp med en omsetning på 1,70 milliarder dollar og et nettoresultat på minus 173 millioner dollar, er dette en nedgang på over 32 prosent.

Når driften allerede går i minus, kan kutt på 15 prosent vanskelig kompensere for en omsetningssvikt på over det dobbelte.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.