ANALYSER

- Hver tredje netbook leveres med Linux

Analyseselskap bestrider tidligere tall.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. nov. 2009 - 11:44

Markedet for netbooks, eller mini-bærbare pc-er, blomstrer, viser en ny rapport fra analyseselskapet ABI Research. Selskapets prognoser tyder på at det vil bli solgt nesten 35 millioner slike maskiner globalt i år. Dette stemmer overens med selskapets spådommer i februar.

Det som derimot er mer overraskende, er andelen av maskinene som leveres med et Linux-basert operativsystem. Microsoft har en rekke ganger vist til en undersøkelse gjort av analyseselskapet NPD tidligere i år, hvor det hevdes at 96 prosent av alle netbooks leveres med Windows. Det er likevel viktig å få med seg at NPDs undersøkelse gjelder det amerikanske markedet i februar i år. Mye tyder nå på at det globale bildet er et helt annet.

Rapporten fra ABI Research er ikke fritt tilgjengelig, men til Computerworld.com sier forfatteren av rapporten, Jeff Orr, at 32 prosent av alle netbooks leveres med Linux, mens 68 prosent leveres med Windows.

Det betyr at det vil blitt solgt i alt 11 millioner Linux-baserte netbooks i år.

Noe av årsaken til de motstridende rapportene kan være at mye salget av minibærbare nå skjer i andre områder enn tidligere. Ifølge Orr skjer den største andelen salget nå i Asia og Stillehavsregionen, som også inkluderer Japan, Australia og New Zealand. For mange av disse kundene utgjør den minibærbare den eneste datamaskinen de har, mens denne typen datamaskiner stort sett fungerer som en nummer-to-maskin for kunder i Nord-Amerika og Europa.

- Mens amerikanske kunder noen ganger ser ut til å ha et hat-kjærlighetsforhold til Windows, har de ikke-amerikanske kundene mindre erfarting med Windows og dermed også mindre tillit, sier Orr.

Han mener dessuten at Linux vil komme til å passere Windows på denne typen maskiner innen 2013. Dette skyldes at stadig flere pc-leverandører vurderer å ta i bruk ARM-baserte prosessorer i slike maskiner, i stedet for Intels Atom-prosessorer. Desktop-versjonene av Windows støtter ikke ARM-arkitekturen, men det gjør Linux.

Microsoft har likevel muligheten til å tilby netbook-produsentene muligheten til å lisensiere Windows Embedded CE eller Windows Mobile, som begge støtter ARM. Spørsmålet er om disse framstår som noe bedre alternativ enn Linux. I tillegg lurer Google i bakgrunnen med Android og sitt kommende Chrome OS.

Computerworld.com skriver forøvrig at Microsoft i en uttalelse fortsatt hevder at «93 prosent av verdens små bærbare pc-er kjører Windows i dag».

Det er foreløpig uklart i hvilken grad lanseringen av Windows 7 vil påvirke operativsystem-valget på minibærbare. I en artikkel i EE Times sier en representant for Lenovo at selskapet har stoppet salget av Linux-baserte netbooks på grunn av svakt salg. Mangelen på støtte for Apples iTunes skal ha vært et hovedproblem for kundene.

Lenovo vil satse på Windows 7 på netbooks framover, men vil også vurdere Chrome OS.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.