Hvilket land er best på IT-økonomi?

Analyseselskapet Metagroup har rangert 47 land etter hvordan de takler IT-revolusjonen. Norge kommer i teten i bare én av fem kategorier.

Analyseselskapet Metagroup har rangert 47 land etter hvordan de takler IT-revolusjonen. Norge kommer i teten i bare én av fem kategorier.

Hvem har de største mulighetene i den stadig mer IT-dominerte verdensøkonomien? Dette er spørsmålet Howard Rubin i analyseselskapet META Group Incforsøker å besvare med en ny undersøkelse. I "Global New E-Economy Index" går han igjennom 47 land og rangerer dem på fem områder: antall kunnskaps-jobber, teknisk innovasjon, grad av konvertering til digital økonomi, økonomisk dynamikk og globalisering.

Meningen med undersøkelsen, som skal oppdateres med jevne mellomrom, er å gi både næringsliv og offentlig sektor et nytt instrument for utenlandske investeringer. Tradisjonelle målemetoder fra industrialder har mistet sin relevans i informasjonsalderen, mener Rubin.

Totalt sett kommer - ikke uventet - USA ut på topp, fulgt av Japan, Tyskland, Frankrike og Finland. At Frankrike kommer på en fjerdeplass er kanskje overraskende, da det franske næringslivet ikke er kjent for sin dynamikk og Internett-bruken fremdeles er svært lav i Frankrike.

På bunnen av totallisten finner vi Thailand, Slovenia, Venezuela og Sør-Afrika. Til tross for sin høyt profilerte IT-industri, havner India på 34. plass, fordi størstedelen av befolkingen ikke er berørt av IT.

Norge kommer som nummer fem på listen over hvem som har kommet lengst i overgangen til den digitale økonomien. USA er på topp fulgt av Finland, Island, Canada, men Sverige kommer lengre ned. Faktorene Metagroup tok med var Internett-bruk, investeringer i telekommunikasjon, bruk av e-handel og PC-kjøp og bruk.

Landet med fleste kunnskapsjobber er overraskende Fillipinene, foran Australia, USA, Canada og Frankrike. Japan leder på teknologisk innovasjon, mens Finland leder på økonomisk dynamikk og konkurranse. I denne kategorien kommer Sverige opp som nummer fem.

Til toppen