IBM

IBM åpner sitt første «skydatasenter» i Norden – rett utenfor Oslo

Skal fremme innovasjon og konkurranseevne i Norge.

Det er her på Evrys datasenter på Fet at IBMs nye datasenter for skylagring er lokalisert.
Det er her på Evrys datasenter på Fet at IBMs nye datasenter for skylagring er lokalisert. Bilde: Espen Zachariassen
21. sep. 2016 - 10:34

Oslo/digi.no: IBM har åpnet sitt første «skydatasenter» i Norge. Ifølge IBM skal det nye datasenteret stimulere til økt bruk av nettskytjenester i regionen.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner plugget inn ledningen som skulle symbolisere at Norge nå var en del av IBMs globale nett av skydatasentere. <i>Foto: Kurt Lekanger, digi.no</i>
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner plugget inn ledningen som skulle symbolisere at Norge nå var en del av IBMs globale nett av skydatasentere. Foto: Kurt Lekanger, digi.no

Den offisielle åpningen ble gjort under et arrangement på Mesh i Oslo, der kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner blant annet snakket om Digital agenda og Norges nasjonale strategi for bruk av skytjenester. 

Det nye datasenteret blir IBMs 48. i sitt slag på verdensbasis, og det tolvte i Europa. Senteret vil knytte Norge til IBMs globale nettverk av datasentere for skylagring.

Rent fysisk er datasenteret lokalisert i Digiplex' datasenter på Fet utenfor Oslo, hvor også Evry er leietaker. Evry og IBM inngikk i fjor en kontrakt verdt 8,5 milliarder kroner, der IBM i løpet av de neste ti årene skal forsyne Evry med teknologi. 

– Med dagens åpning av skydatasenteret forsterker vi vår tilstedeværelse i Norge, og vi bekrefter våre ambisjoner om å fortsatt være en viktig samfunnsaktør i årene fremover, sa Jens Hassel, sjef for IBMs skytjenester i Norden. 

Skal tilby sikker lagring i Norge

IBM fortalte under arrangementet at kunder nå vil få lokal tilgang til hele porteføljen av tjenester fra IBM Cloud for å kunne kjøre forretningskritiske løsninger – som IBM Bluemix, Watson og analysetjenester. 

Via datasenteret på Fet får man også sikker tilkobling til IBMs øvrige datasentere i hele verden, og kan replikere data mellom flere steder, eller kjøre lastbalansering mellom ulike lokasjoner.

Jens Hassel, sjef for IBMs skytjenester i Norden (til venstre), og Sebastian Krause, leder for IBM Cloud i Europa. <i>Foto: Kurt Lekanger, digi.no</i>
Jens Hassel, sjef for IBMs skytjenester i Norden (til venstre), og Sebastian Krause, leder for IBM Cloud i Europa. Foto: Kurt Lekanger, digi.no

– Mange, spesielt i det offentlige, ber om at data lagres lokalt på grunn av sikkerhet. Et annet aspekt er forsinkelse og ytelse, forteller Sebastian Krause, leder for IBMs skytjenester i Europa til digi.no. Kort avstand til datasenteret gir mindre forsinkelse.

Krause forteller at en av de unike tingene med IBMs løsning er at kundene vet nøyaktig hvor dataene ligger lagret, og at de selv kan velge om de vil replikere data til andre steder.

– Det er kundene som bestemmer hvilket datasenter de bruker. Du kan vite nøyaktig hvor dataene dine ligger lagret, om det er i Oslo eller i Frankfurt eller andre steder. 

Basert på SoftLayer

Datasenteret er basert på IBMs SoftLayer-teknologi, som er en løsning for å levere infrastruktur som en tjeneste (IaaS). IBM Cloud-kunder kan få tilgang til både dedikerte servere, virtuelle servere, lagring, sikkerhetstjenester og nettverksløsninger. Tjenestene kan tas i bruk ved behov, med full ekstern tilgang og kontroll – slik at man skal kunne lage sine egne tilpassede nettskymiljøer, enten det er «public cloud», «private cloud» eller hybridløsninger.

– Når det gjelder infrastruktur, så tilbyr vi også «bare metal»-tjenester. Det betyr at du kan konfigurere ditt eget «bare metal» via skyen, sier Krause. Da har kunden full kontroll over hva slags maskinvare de kjører på.

IBM-avtalen var bare starten:
Evry varsler økt satsning på nettskyen »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.