BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM bryter 1000 MIPS-grensen

IBM meldte tirsdag at selskapets kommende S/390 G5 Server angivelig skal være verdens raskeste datamaskin for generelt bruk. Maskinen har blant annet 10 prosessorer og har overgått alle tidligere forventninger.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. juli 1998 - 11:54
Stormaskinen IBM S/390 G5.
Stormaskinen IBM S/390 G5.

I en annonsering i mai, lovet IBM at selskapets kommende S/390 G5 Parallel Enterprise Server skulle kunne levere 900 millioner instruksjoner per sekund (MIPS). Tirsdag kunne selskapet melde at toppmodellen i serien vil kunne tilby en hastighet på 1040 MIPS og dermed blir den første kommersielle stormaskinen som bryter 1000 MIPS grensen.

Det finnes riktignok andre datamaskiner som er raskere, men dette maskiner som kun er laget for å utføre noen få spesialiserte oppgaver.

En av årsakene til at IBM-maskinen ble raskere enn tidligere annonsert, er at IBM greide å øke klokkehastigheten til prosessorne fra 470 til 500 MHz. Hver av S/390 prosessorene inneholder over 25 millioner transistorer. IBM hevder at prosessoren er verdens raskeste med CISC-teknologi (Complex Instruction Set Computer).

Prosessorkomplekset til S/390 G5 Server har en intern båndbredde på 15 GBps og har til sammen 8 MB med sekundært hurtigminne.

Ved hjelp av IBMs Parallel Sysplex klyngeteknologi kan man koble sammen 32 S/390 systemer, noe som skal gi en ytelse på nesten 30.000 MIPS mens det fungerer som ett system.

De kommende systemene, som er i stand til å støtte flere tusen samtidige brukere, vil bli rettet mot et antall forskjellige bruksområder, inkludert Internett-handel, e-post og ERP (Enterprise Resource Planning).

Prisen på systemene er ennå ikke kjent, men den vil bli offentliggjort når IBM begynner å levere systemene i slutten av august.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.