RESULTATERFINANS

IBM bykser like, høyt som Microsoft

Store Blå økte resultatet med 42 prosent i kvartalet som gikk, men klart ikke å slå superkremmer'n Bill Gates.

22. apr. 1999 - 10:07

IBM tjente 1,47 milliarder dollar i kvartalet fram til 30. mars, under en halv milliard dårligere enn Microsoft. Marginene er noe dårligere hos IBM. Store Blås omsetning er nesten fem ganger så stor som Microsofts, med 20,32 milliarder dollar mot Microsofts 4,33 milliarder.

IBMs gode resultat - 42 prosent bedre enn samme kvartal i fjor - kom overraskende på Wall Street som hadde ventet rundt 1,3 milliarder dollar. Omsetningen var en milliard dollar mer enn forventet, og var 15 prosent større enn fjorårets kvartal.

Den største overraskelsen kom innen maskinvare: Analytikerne hadde ventet seg en omsetningsøkning på to prosent, men IBM noterte en framgang på 17 prosent. Mye av dette skyldes PC-omsetningen. Selskapet tok markedsandeler fra Compaq og Dell, særlig innen små tjenere. Tallet på solgte PC-er økte med 30 prosent, mot en markedsvekst på 16 prosent. Tallet på bærbare og på små tjenere økte begge med mer enn 50 prosent.

Problemet er at IBMs PC-forretning fortsatt går med underskudd, selv om det er et lyspunkt at underskuddet falt fra 458 millioner dollar i fjorårets kvartal (før skatt) til 89 millioner. IBM uttrykker "optimisme" med tanke på at PC-forretningen kan gå med overskudd, men vil ikke si noe om når dette kan skje.

Innen mellomstore tjenere taper IBM andeler til Hewlett-Packard og Sun. Det gikk tilbake med AS/400 og RS/6000. Derimot vokser System/390 .

Tjenester sto for 7,55 milliarder av konsernets samlede omsetning, eller rundt 37 prosent. Innen programvare bidro databaser og meldingsformidling - altså Lotus og IBMs kjerneprodukter som DB2 - med 2,9 milliarder dollar i omsetning, en vekst på 10 prosent.

I kvartalet spanderte IBM 2,1 milliarder dollar på å kjøpe tilbake egne aksjer. Det bidro til å redusere kontantbeholdningen, som nå er på 5,36 milliarder dollar, sju prosent lavere enn ved utgangen av samme kvartal i fjor. Dette er rundt en firedel av det Microsoft har.

IBM advarte analytikerne mot å lese for mye ut av tallene. Regnskapssjef Douglas Maine viste til prispress, usikker økonomi i mange viktige områder i verden, og mulig investeringstørke i forbindelse med år 2000 - noe han sa det ennå ikke var tegn til.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.