IBM deler ut omsminket OpenOffice.org

IBMs gratis Office-konkurrent framstår som pen, men forenklet versjon av OpenOffice.

IBM deler ut omsminket OpenOffice.org
Bilde:

IBM kunngjorde i går at selskapet skal lansere en pakke med gratis kontorprogramvare som kalles Lotus Symphony. Pakken er nå tilgjengelig for Windows- og Linux i en engelskspråklig betaversjon på denne siden.

Installasjonsfilen til Windows er på 140 MB, mens Linux-filen er på hele 218 MB.

digi.no har tatt en titt på Windows-versjonen og gjort to svært enkle tester. Dette er på ingen måte nok til å fortelle hva produktet kan og ikke kan, men det gir et lite førsteinntrykk.

Lotus Symphony skal stort sett være basert på OpenOffice.org, men ser også ut til å hente mye fra Eclipse under skallet. Helt som OpenOffice.org er programmet helt klart ikke.

Det mest oppsiktsvekkende er at alt ser ut til å måtte åpnes i ett vindu, hvor dokumenter, regneark og presentasjoner vises i hver sin fane. Dersom det er mulig å få åpnet et nytt vindu, er dette funksjonalitet som er godt gjemt.

Den ene testen vi gjorde gikk ut på at vi klippet en liten del av vår egen forsiden fra Firefox og limte dette inn i Lotus Symphony, OpenOffice.org 2.3 og Word 2007. Vi benyttet Firefox fordi dette denne er basert på åpen kildekode og dermed gir like muligheter til leverandørene av de tre kontorsystemene.

Resultatet vises nedenfor. Resultatet må sies å være akseptabelt, men heller ikke noe mer, i alle de tre tilfellene. Dårligst gikk det med Lotus Symphony, hvor bildet ikke vises. Men identisk er med originalen er ingen av dem. I alle de tre tilfellene gikk fonttype og -størrelse tapt, noe vi gjetter på at skyldes bruken av stilsett.

Den andre testen vi utførte var å kopiere inn en tabell, nærmere bestemt Det periodiske system hentet fra denne siden i Wikipedia. Igjen ble Firefox benyttet som nettleser.

Mens dette gikk helt greit i tekstbehandlingsdelen av alle de tre kontorpakkene, gikk det ikke så bra i verken OpenOffice.org eller Lotus Symphony. I de tre første periodene trekkes tabellen sammen, slik at en rekke av grunnstoffene havner i feil gruppe. Excel 2007 greide derimot dette fint. Resultatene vises nedenfor. Klikk på bildene for å se større versjoner.

Lotus Symphony

OpenOffice.org 2.3

Microsoft Excel 2007

Når det gjelder oppstartstiden har IBMs løsning fortsatt en vei å gå. Uten at noe av pakken var forhåndslastet i systemet, tok det opptil 45 sekunder å åpne et blankt tekstbehandlingsdokument. Det samme tok godt under ti sekunder med OpenOffice.org, som mange mener er treg å starte.

Vi har ikke sett nærmere på import av andre filtyper, men listen over formater OpenOffice.org hevder å støtte er betydelig lenger enn den i Lotus Symphony. Bildet til venstre er fra Symphony, mens bildet til høyre bare viser noe av det OpenOffice.org støtter.

;