BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM-eksperiment med avansert meldingsverktøy

IBM gir utvidet tilgang til et foreløpig eksperimentelt meldingsverktøy som kombinerer det grummeste selskapet har av teknologi.

15. aug. 2003 - 10:46

Meldingsverktøyet er døpt IBM Community Tools, forkortet til ICT. En begrenset gruppe iSeries-kunder fikk tilgang til det i februar. Nylig ble en oppgradert utgave lagt ut til gratis utprøving fra IBMs utviklernettsted AlphaWorks.

ICT går videre med ideer som Lotus har arbeidet med i en årrekke som utvidet gruppevare. Lotus Sametime har vært på markedet i flere år, og tilbyr avanserte metoder for å kontakte folk, finne fram til hvem som vet hva, og opprettholde kontakt gjennom alt fra skrevne lynmeldinger til tale og video. IBM mener ICT kombinerer "instant messaging" med "broadcast messaging", altså direkte toveis forbindelse i sanntid med muligheten til å kringkaste til et stort antall kontakter, også i sanntid. Kringkastingen nyttes til å finne fram til folk som sitter inne med nettopp den kompetansen eller informasjonen du trenger, til å starte lyndiskusjoner, til varsling og til å gjennomføre kjappe opinionsundersøkelser innenfor et avgrenset fellesskap.

ICT har også elementer av kunnskapsforvaltning, gjennom en applikasjon som gjør det mulig å lansere samtidige søk gjennom atskilte kunnskapsbaser og rangere resultatene fortløpende etter relevans.

Foruten en egen klient, består ICT på serversiden av en ganske spesiell integrering av ulik IBM-teknologi, og kan foreløpig – det dreier seg om et eksperiment – bare kjøre på en iSeries server. Denne maskinen kan kjøre flere operativsystemer og flere partisjoner på samme tid. ICT krever at Lotus Domino og Lotus Sametime kjører i en OS/400-partisjon, mens applikasjonstjeneren WebSphere og databasen DB2 kjører i hver sin OS/400-partisjon mens MQ Event Broker (meldingskø for kringkastingsbiten) kjører i en egen Linux-partisjon.

Tilbakemeldinger fra de første brukerne har ført til at den versjonen som er lagt ut nå har ny funksjonalitet, samtidig som tallet på feil er sterkt redusert. Diskusjonsapplikasjonen har for eksempel fått muligheten til å la nye deltakere se alle meldinger som ble lagt ut før de selv meldte seg på. En annen nyhet er at klienten er tilrettelagt for PDA, ikke bare for PC. Observatører spår at video vil bli lagt til i løpet av kommende halvår.

IBM sier også at de vil rekruttere flere forsøksmiljøer, blant annet innen høyere utdanning, for å få tilbakemeldinger om hvordan forskjellige grupper benytter seg av teknologien.

Hvorvidt ICT blir et kommersielt produkt vil ikke selskapet si noe om.

Klienten som kan lastes ned gratis fra IBM krever Windows 95 eller nyere. Nedlastingen er på 36,6 MB.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.