IBM iSeries først ute med Power5

IBM lanserer sine første servere med Power5-prosessoren og «Virtualization Engine».

IBM lanserer sine første servere med Power5-prosessoren og «Virtualization Engine».

Ifølge en rekke lekkasjer til amerikansk presse, vil IBM i dag lansere to nye modeller i iSeries-familien, tidligere kjent som AS/400. De nye maskinene er IBMs første med Power5-prosessoren. Man venter at også pSeries-familien av Unix-servere om kort tid vil utstyres med Power5, og at operativsystemet vil vise seg å være den eneste forskjellen mellom iSeries (i for «integrated») og pSeries (p for «power»). Maskinvaren vil bli identisk, og i tråd med denne konvergensen vil maskinfamiliene døpes om. At iSeries kommer først gjenspeiler det faktum at tilretteleggingen av det proprietære operativsystemet OS/400 for Power5 er klar, mens AIX-ingeniørene ennå ikke har rukket å bli ferdige med sin tilsvarende Unix-variant.

    Les også:

IBMs Power5-drevne servere står fram som miniutgaver av selskapets stormaskiner, med blant annet evnen til å kjøre flere operativsystemer samtidig i strengt atskilte mikropartisjoner, og til løpende å omfordele prosessorkraft, minne og lagringsressurser mellom et variabelt antall virtuelle servere – opptil ti per fysisk prosessor. Det siste håndteres gjennom systemvaren «Virtualization Engine» som fikk bred omtale i forrige uke (se artikkelen nevnt ovenfor).

IBM varsler også at prisnivået på Power5-serverne vil ligge betydelig lavere enn deres tilsvarende utrustede Power4-drevne forgjengere – opptil 30 prosent – samtidig som rå ytelse økes med 40 prosent og fleksibiliteten er drastisk forbedret. Samtidig som maskinene blir rimeligere, senkes prisen på tilleggsminne med mellom 60 og 80 prosent, og på lagringssystemer med mellom 20 og 30 prosent.

De to iSeries-modellene som lanseres i dag er døpt henholdsvis i5 520 (én til to prosessorer) og i5 570 (én til fire prosessorer). En i5 520 inkludert WebSphere applikasjonsserver og e-handelsprogramvare, samt databasen DB2, kan tilbys fra anslagsvis 80.000 kroner og oppover. De to nye modellene vil kunne leveres fra 11. juni. Etter hvert ventes modeller som kan utvides til både 16 og 64 prosessorer.

Navnene pSeries og iSeries vil bli borte, til fordel for fellesbetegnelsen eServer. I første omgang vil AIX- og OS/400-variantene differensieres som henholdsvis eServer i5 og eServer p5. Operativsystemet OS/400 vil døpes om til i5/OS. Versjonsnummeret vil ikke endres, slik at i5-modellene vil leveres med operativsystemet i5/OS V5R3 («version 5 release 3»). Det nye operativsystemet vil kunne kjøres på alle tidligere iSeries-modeller, og også på de siste variantene av AS/400, heter det.

i5-maskinene beholder forgjengernes mulighet til å integrere en spesielt konstruert Intel-basert server («Integrated xSeries Server» eller IXS) som deler hovedserverens nettressurser. Det nye med i5 er at IXS vil kunne kjøres under valgfritt Linux eller Windows.

iSeries-familien har fått en profil spesielt tilpasset til brukere som gjerne kjøper maskin- og programvare under ett. Fra 2002 til 2003 økte omsetningen med 12 prosent. I første kvartal i år gikk den tilbake med 7 prosent, øyensynlig fordi kundene ventet på den lenge varslede Power5-oppgraderingen.

Til toppen