RESULTATERFINANS

IBM klar til å kjøpe Sun

IBMs styre skal ha ferdigbehandlet saken, og prisen skal være presset noe ned.

3. apr. 2009 - 08:07

Minst tre store amerikanske medier – New York Times, Wall Street Journal og Associated Press – sier de har fått bekreftet gjennom pålitelige kilder at oppkjøpssamtalene mellom IBM og Sun nå er helt i sluttfasen. Ingen av partene har offisielt kommentert forholdet. En kunngjøring kan komme i dag, men kan også utsettes til over helgen, heter det. Ifølge New York Times skal IBMs styre allerede ha bifalt oppkjøpet.

IBM skal ha presset prisen rundt én dollar ned, til 9,55 dollar per aksje. Det verdsetter Sun til 7 milliarder dollar. Det er dobbelt så mye som Suns markedsverdi før forhandlingene ble kjent i midten av mars.

Meldingene om at oppkjøpssamtalene var i sluttfasen sendte i går Sun-aksjen opp 0,15 dollar til 8,15 dollar. Det tilsvarer en markedsverdi på 6,1 milliarder dollar.

Som motytelse for å gå med på redusert pris, skal Sun ha forlangt garantier for at IBM vil kjempe for å fullføre kjøpet selv om de møter motstand fra myndighetene. Antitrustlovene kan ramme oppkjøpet fordi IBM og Sun til sammen vil oppnå hegemoni i to viktige markedssegmenter, henholdsvis store Unix-servere der IBM har en andel på 37 prosent og Sun 28 prosent, ifølge tall fra IDC, og magnetbånd-baserte lagringsenheter.

En årsak til at forhandlingene har trukket ut i tid, er at Sun har en lang rekke patenter og lisensavtaler. IBM skal ha samlet et hundretalls advokater i et hotell i Silicon Valley for å gå gjennom dette materialet.

Som motiv for oppkjøpet fra IBMs side, oppgis nå i hovedsak programvare, særlig operativsystemet Solaris, friprogdatabasen MySQL og programmeringsspråket Java, samt Suns intense virksomhet og kompetanse innen forskning og utvikling. Ikke alle er like overbevist over hva IBM har å tjene på å skaffe seg Solaris, MySQL og Java.

Motivet fra Suns side skal først og fremst være mistro til at Sun kan greie seg på egen hånd, og at IBM er det eneste selskapet som har svart positivt på Suns henvendelser.

I dokumenter som er offentlig tilgjengelig gjennom USAs kredittilsyn SEC, uttrykker Intel-sjef Paul Otellini frykt for at IBM vil droppe ikke bare Suns prosessorteknologi Sparc, men også hele operativsystemet Solaris, skriver Computerworld. Intel har satset store ressurser på å bidra til å utvikle Solaris på x86-plattformen. Under lanseringen av sine nye servere med Intels ferskeste Xeon-prosessor, 5500, gjorde HP et poeng av at maskinene også er sertifisert for, og kan leveres med, Solaris.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.