IBM lanserer «enterprise-ready» blockchain-løsning i skyen

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: AP Photo/Seth Wenig, File
20. mars 2017 - 15:57

IBM har annonsert den første versjonen av IBM Blockchain, som ifølge IBM skal være den første «enterprise-ready» blockchain-tjenesten basert på den åpne standarden Hyperledger fra Linux Foundation. 

IBM Blockchain skal ifølge selskapet gjøre det enklere for utviklere å raskt bygge og drifte blockchain-baserte løsninger oppå IBM Cloud. Selskapet introduserte IBM Blockchain for rundt ett år siden, men nå skal altså teknologien være klar til å tas i bruk.

Blockchain er den underliggende teknologien i kryptovalutaer som blant annet Bitcoin, og er en slags logg hvor alle godkjente transaksjoner kjedes sammen på en måte som gjør det umulig å endre tidligere transaksjoner. Hver blokk i kjeden har et kryptografisk hash av den forrige blokken, altså et slags fingeravtrykk.

Les mer om hvordan blockchain fungerer i denne artikkelen » (Digi Ekstra)

IBM Blockchain er basert på Hyperledger Fabric v1.0, som blir tilgjengelig i løpet av de neste ukene. IBM har imidlertid lagt en del tilleggsfunksjonalitet oppå Hyperledger for å gjøre den bedre egnet for større bedriftskunder, og ved å tilby den som en skytjeneste fra IBMs egne datasentere skal den også være enklere å ta i bruk enn om man kjører den som en privat skytjeneste/i eget datasenter. 

– Blockchain er ikke sikrere enn infrastrukturen den kjører på

IBM skriver i pressemeldingen at «mange tror at blockchain har en iboende sikkerhet som gjør den trygg, men blockchain-nettverk er ikke sikrere enn den infrastrukturen den kjører på».

Derfor har IBM iverksatt en del sikkerhetstiltak for at Iøsningen skal være så sikker som mulig.

IBM Blockchain kjører på IBM LinuxOne-servere i IBMs datasentere, og skal være beskyttet mot angrep fra personer på innsiden. Blockchain-løsningen kjører i sikre konteinere for å unngå at uvedkommende får tilgang, og det benyttes maskinvaremoduler for å beskytte krypteringsnøkler – moduler som kan oppdage om noen prøver å tukle med dem. Modulene er sertifisert til FIPS 140-2 Level 4, som er det høyeste sikkerhetsnivået definert av amerikanske myndigheter for kryptografiske maskinvaremoduler. All aktivitet blir også logget.

Ifølge IBM kan selskapets blockchain-løsning håndtere opptil 1000 transaksjoner i sekundet.

IBM Blockchain for Hyperledger Fabric v1.0 er tilgjengelig via et betaprogram på IBM Bluemix. Det er også mulig å laste ned Hyperledger Fabric gratis fra Docker Hub.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.