RESULTATERFINANS

IBM Norge kritiserer sene norske kvartalstall

Endre Rangnes, sjef for IBM Norge, har kvartalstallene klare allerede på mandag. At norske selskaper ofte bruker seks-syv uker på å få ut sine resultattall, straffer både investorer og ledelsen, mener han.

4. okt. 2001 - 11:59
Endre Rangnes

- På mandag, en uke etter kvartalsavslutning, har jeg alle tallene på mitt bord, forteller Rangnes. Dette inkluderer omsetning, marginer og resultater for hvert produktområde, samt totaltallene.



TelenorMerkantildata


digi.noEtt selskap stikker seg positivt ut:Visma ASAsom lager nettopp økonomisystemer, har åpenbart tatt i bruk mulighetene de selv tilbyr. Visma-sjefØystein Moan
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
la frem kvartalstall for alle sine forretningsområder allerede 10. juli.


- Det er mange gode grunner til å bli fort ferdig med tallene. Som leder klarer du egentlig ikke å begynne på neste periode før du har rapporter resultatene, sier Moan til digi.no. Og dette gjelder spesielt børsnoterte selskaper. Når du rapporter så raskt, er det enklere å finne ut av ting, for alt er ferskt.

Men norsk-nederlandske Unit 4 (tidligere Agresso) er åpenbart ikke flinke til å spise sin egen medisin. Selskapets andrekvartalstall var klare først den 21. august.
Rangnes mener at et sentralt økonomisystem er viktig: - Vi har et moderne økonomisystem som alle prosesseiere og ansatte legger inn sine data i. Dette gjelder både salg, fravær, timerapporter og innkjøp. Dermed kan vi fortløpende ta ut rapporter, noe som gir oss oversikt nesten i sanntid. Da kan vi justere staben fortløpende og ikke ta slike skippertak som mange norske bedrifter må gjøre, sier Rangnes til digi.no.


Rangnes mener altfor mange bedrifter fremdeles lar mellomledere legge inn tall og data i løse Excel-filer som så skal leveres inn og slås sammen. Dette tar tid, er dyrt, og gjøres for sjelden, mener Rangnes.

En kilde i finansbransjen sier til digi.no at det finnes to andre årsaker til den trege rapporteringen. Den ene er at dårlige nyheter blir gamle og mindre viktige. Den andre er at mange bedrifter begynte å utsette regnskapet for å ta med litt omsetning fra neste måned for å løfte tallene. Men har de begynt med dette, må de fortsette for ikke å få et veldig svakt kvartal, sier kilden.

- Både små og store selskaper, særlig i IT-bransjen burde ha IT-systemer som ga bedre oversikt. Potensialet for forbedring er stort hos mange, sier Rangnes, men vil ikke nevne navn. Han indikerer at raskere kvartalstall er noe aksjonærene burde kreve.

- Undersøkelse vi har gjort viser at de norske selskapene rapportere i snitt etter rundt en måned. Det er på linjen med svenske selskaper, men bedre enn danske selskaper, forteller Per Ekrem, kommunikasjonsdirektør i Oslo Børs, til digi.no. Vi tror ikke vi kommer til å endre fristene, men vi oppfordrer selskapene til å bli raskere for å bygge tillit i markedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra