BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM: Ny Xeon-server for de kresne

IBMs nye Xeon-server x445 kan utvides til opptil 32 prosessorer, og kan være overraskende godt priset med bare to til fire prosessorer.

19. aug. 2003 - 14:06

I IBMs utvalg av Xeon-baserte servere, erstatter x445 forgjengeren x440. Nykommeren leveres med det samme kabinettet i 4U som forgjengeren, og tilbyr også valget mellom MP-versjonen ("multiprocessing", der prosessorene kommer i pakker på fire) og DP-versjonen ("dual processing" der de kommer i pakker på to) av prosessoren.

Den vesentlige endringen, slik x445 foreligger nå, er at klokkefrekvensen er økt. MP-utgaven går fra 2,0 GHz til 2,8 GHz, mens DP går fra 2,4 GHz til 3,0 GHz. I løpet av fjerde kvartal kommer en kanskje mer vesentlig endring, nemlig versjon to av brikkesettet EXA ("Enterprise X-architecture"), tidligere kjent som "Summit". Dette brikkesettet var opprinnelig konstruert med tanke på Itanium-prosessoren, men ble laget slik at det passet like godt til Intels 32-biters arkitektur ved å endre på en av brikkene i settet.

EXA versjon 2 tilbyr flere nye egenskaper hentet fra IBMs stormaskinarkitektur. x445 kan tilby minnespeiling, en slags RAID-teknologi for minne ("Chipkill"), muligheter til å bytte og legge til minne under drift (forutsatt Windows 2003), "Remote I/O" ("interne" utvidelsesspor i en annen boks enn der prosessorkortet og brikkesettet befinner seg), 64 MB nivå 4 cache per modul med fire prosessorer mot tidligere 32 MB, og såkalt "Xpand On Demand" fra to prosessorer opptil 16 prosessorer, og rundt årsskiftet til opptil 32 prosessorer.

Utvidelse på forespørsel gjelder MP-utgaven, det vil si prosessorkortet med fire prosessorer. Starter du med to prosessorer vil de to andre på kortet være avslått. Du øker til fire ved å få IBM til å aktivere de to andre. Deretter kan du øke med fire prosessorer om gangen. Hver 4 U boks har plass til to fireprosessors kort med minne. Fullt utbygget til 32 prosessorer vil maskinen kreve fire 4 U bokser oppe på hverandre, og antakelig tilleggsenheter som en ekstra I/O-boks.

Maskinene kjøres under IBMs NUMA-teknologi ("non uniform memory access") videreutviklet fra oppkjøpsobjektet Sequent. Det kan gi ett systembilde hvis det er behovet. Det kan også deles opp, under NUMA, i ulike fysiske partisjoner, og i ulike logiske partisjoner. En fysisk partisjon må defineres i forhold til ett eller flere kort à fire prosessorer. Logiske partisjoner i x445 defineres gjennom IBMs VMware i versjon 2.0 (forgjengeren x440 nøyde seg med versjon 1.5.2). Denne utgaven øker tallet på prosessorer per logisk partisjon fra maksimalt én til maksimalt to. Et system kan inndeles i opptil 80 logiske partisjoner – uavhengig av antall prosessorer – med maksimalt fire GB minne per partisjon. Maksimalt minne per system er 64 GB. Logiske partisjoner kjører hvert sitt operativsystem, og man kan gjerne ha forskjellige operativsystemer i de ulike partisjonene, som Linux og forskjellige utgaver av Windows.

x445 er ellers forsynt med en rekke konstruksjonsmessige finesser som letter drift og konfigurasjon.

Målgruppen for disse store – og svært kostbare – maskinene er nesten utelukkende organisasjoner som driver store databaser (SQL Server, Oracle eller DB2) og omfattende prosjekter med serverkonsolidering.

DP-prosessorkortet, med bare to prosessorer per kort, men i høyere klokkefrekvens, tilbys for dem som ikke er opptatt av muligheten for å bygge ut fra to til 16 eller 32 prosessorer, men mener at de vil holde med opptil fire prosessorer.

Fordelen med DP-alternativet ligger i prisen. Mens en fire prosessors MP-basert x445 med 2,0 GHz prosessor og 2 GB minne kommer på 419.000 kroner, vil en fire prosessors DP-basert x445 med 3,0 GHz prosessor og 2 GB minne kommer på langt under halvparten (altså med to DP-kort), det vil si 167.000 kroner, opplyser IBM. Trass i lavere klokkefrekvens vil den dyrere maskinen stadig ha en avgjort ytelsesfordel, avhengig av applikasjon, men sannsynligvis vil den ikke være større enn rundt 20 prosent.

Det er ikke mulig å kople flere DP-bokser sammen for å realisere større NUMA-baserte systemer, på grunn av begrensninger i brikkesettet for DP-kortet – den mangler den essensielle "EXA Scalability Port".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra