BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM PC-en kan styre hjemmet

Endelig er systemet som styrer hele det elektriske anlegget en realitet. I USA kan Aptiva-eiere fra høsten av overlate alarmanlegg, lamper, video og kaffetakter til "Home Director".

Liv Torild Mytting
30. juni 1997 - 17:56

Varm kaffe klokka 06.50, en TV som slår seg på idet "Seinfeld" begynner og en leselampe som vet når på døgnet du leser bøker... Dette er ikke lenger bare en drøm for de som både er late og lykkelige eiere av en IBM Aptiva.

I USA kan man fra høsten av installere IBMs nye programpakke Home Director i leiligheten. Programpakken, som foreløpig bare er tilgjengelig for Aptiva, kjøres fra PC-en og kan overta styringen av hele det elektriske anlegget. PC-en virker som en server og det elektriske anlegget blir nettverket. Programmet i seg selv krever Windows 3.11 eller Windows 95 med CD-ROM og en ledig COM-port. I tillegg til programvare for PC-en må man installere moduler for kontakt med PC-en, lamper og elektriske installasjoner. Alt kan man senere styre via en fjernkontroll eller PC-en. Ifølge IBM er alt "easy-to-use".

Systemet hevdes å være "intelligent" - det lærer seg bruksmønsteret for lys og andre elektriske installasjoner. Senere kan dette brukes for å slå av radioen etter nyhetene eller for å gi inntrykk av at huset ikke står tomt. Lyskildene kan programmeres til å gå på/av når det lysner/mørkner og programmet opererer selv om maskinen er helt avslått.

Home Director vil komme i salg i USA i September til 99 amerikanske dollar. Programmet er tilpasset amerikanske elektriske standarder og Mette Silberg hos IBM Norge sier til digi at det neppe er aktuelt med slike produkter på det europeiske markedet med det første. - Slike produkter må først testes ut på hjemmemarkedet før det blir aktuelt å tilpasse det til andre markeder, sier hun.

Det vil si at vi må varme mikro-maten vår selv et par år til her hjemme..

IBM er også på banen for å finne andre måter å gjøre PC-en til en server i hjemmet på. Innen noen måneder vil de presentere en "Convergence PC" med innebygget støtte for digital satellitteknologi (DSS). IBM har allerede demonstrert denne teknologien ved å bruke en Aptiva PC 200-MHz Pentium MMX og et TV-kort som de koblet opp mot et digitalt satellittsystem.

Den DSS-kompatible PC-en bruker Microsoft programmet Electric Program Guide. Dette gir deg en TV-programguide sammen med TV-vinduet i sanntid. Programmet lar brukeren velge fra en meny med TV-tilbud og kan finne frem til det som virker mest interessant, for deretter få det opp i TV-vinduet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.