BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM PC-ens far er død

Skulle lage en helt ny datamaskin på under et år.

William C. Lowe tok initiativet til prosjektet som utviklet IBMs første Personal Computer.
William C. Lowe tok initiativet til prosjektet som utviklet IBMs første Personal Computer. Bilde: IBM og WIkipedia

Den 12. august 1981 kom det et produkt på markedet som etter hver fikk overraskende stor betydning, nemlig IBMs Personal Computer, med produktnummeret 5150.

Mannen som fikk ideen til prosjektet, William C. Lowe, døde tidligere denne måneden, den 19. oktober, av et hjerteinfarkt. Han ble 72 år gammel.

Ifølge NYTimes.com fikk han i 1980 ideen om at han ville danne en gruppe ved IBM som skulle bygge en personlig datamaskin på et år. Dette skulle gjøres ved å droppe IBMs proprietære utviklingsmodell og i stedet ta i bruk komponenter og programvare levert av eksterne partnere. Gruppen brukte bare en måned på å lage den første prototypen, men ifølge NYTimes.com var alle, også i IBM selv, overrasket over at prosjektet kom vel i havn. Lowe var på denne tiden «systems manager» ved IBM Entry Level Systems.

PC-en ble utstyrt med en Intel 8088 mikroprosessor og MS-DOS 1.0, som ble levert av et den gang temmelig ukjent selskap med navn Microsoft. Maskinen kostet 1565 dollar. En skjerm fra IBM Japan og en matriseskriver fra Epson ble levert sammen med maskinen, men det er uklart om dette var inkludert i prisen. Inkludert var i alle fall 16 kilobyte med RAM, programvare som VisiCalc og EasyWriter. Den kunne leveres med inntil to diskettstasjoner.

Selv om det er store forskjeller mellom dagens pc-er og PC-en IBM lanserte i 1981, var det denne maskinen som inspirerte også andre selskaper til å begynne å lage kompatible maskiner. Det som først og fremst gjorde dette mulig, var at IBM Personal Computer var basert på åpne standarder som alle kunne benytte.

Lowe beholdt ikke ansvaret for mikromaskinene særlig lenge. Allerede i mars 1981 ble han utnevnt til visepresident for IBMs Information Systems Division og daglig leder for selskapets anlegg i Rochester, Minnesota. PC-prosjektet, som ble kalt for Chess, ble da overtatt av Don Estridge, som også gis en betydelig del av æren for PC-en av IBM.

Etter flere forfremmelser ble Lowe til slutt IBM-visepresident i januar 1986.

I 1988 forlot han IBM til fordel for Xerox, hvor han skulle hjelpe selskapet med å komme i gang med produksjon av andre produkter enn rene kopieringsmaskiner. I 1991 ble han president i Gulfstream Aerospace Corporation, kjent for privatjetfly. Senere gikk han over i lederstillinger i mindre kjente selskaper som New England Business Services og Moore Corporation.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.