BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM: Rett server til rett tjeneste

IBM foretar en omfattende rebranding av alle sine servere. Bak ligger et presserende behov: Framfor å konkurrere innbyrdes om maskiner, skal salgsapparatet koordineres på å tilby løsninger.

Alle IBMs servere skal få betegnelsen eServer. Den nye betegnelsen er forbeholdt oppgraderingene av modellene etter hvert som de kommer. Stormaskinene - også kjent som "Enterprise Servers" - S/390 skal for eksempel hete eServer zSeries. Den første nye stormaskinen av typen eServer er varslet til 18. desember. Den midlertidige betegnelsen S/390 G7 er allerede offisielt erstattet av den nye eServer zSeries 900, gjerne forkortet til z900. Operativsystemet OS/390 skal også oppgraderes, og vil hete z/OS.

Tilsvarende vil de Intel-baserte Netfinity og NUMA-Q erstattes av xSeries, AS/400 - "integrerte mellomstore forretningsservere" - av iSeries, og de Unix-baserte RS/6000 av pSeries.

I redegjørelsen fra IBM heter det at eServer er en del av det storstilte "Project Mach 1" som ble innledet for tre år siden. Hensikten med dette prosjektet var å forene IBMs mest avanserte teknologi og beste praksis til å støtte morgendagens e-handelsinfrastruktur. IBM hevder at det meste av det selskapet har gjort i disse årene, blant annet konsolideringen av måten serverne utvikles og produseres på, omorganiseringen av salgsstaben, teknologiske framskritt som kopperbaserte brikker, Silicon-on-Insulator og Memory eXtension, nye partnerskap med programvareleverandører og omfavnelsen av Linux, er elementer av dette prosjektet og peker fram mot eServer-lanseringen.
Les mer om disse teknologiene:
IBM lanserer minne-dobler
IBM introduserer 0,01 mikron teknologi
IBM lager kobberprosessor for Compaq

Infrastrukturen som eServer inngår i, består ifølge IBM av høyhastighetsnettverk som formidler sømløst integrerte applikasjoner levert av kraftige servere tilpasset spesifikke oppgaver.


Budskapet er altså at man skal velge det maskineriet som best støtter den oppgaven man skal ha utført. Markedsføringen av servere skal ikke lenger dreie seg om maskiner, men om løsninger. Kunder skal slippe å forholde seg til innbyrdes konkurrerende IBM-avdelinger som selger hver sin maskin.

IBM legger også vekt på at avansert stormaskinteknologi skal gjøres tilgjengelig gjennom alle eServer-seriene. Den nye stormaskinen z900 skal for eksempel utstyres med logisk partisjonering - slik at den skal kunne deles opp i tusener av atskilte virtuelle servere. Den første iSeries (tidligere AS/400) skal også få denne egenskapen, og IBM lover at den vil komme i framtiden for både pSeries (tidligere RS/6000) og xSeries (tidligere Netfinity).

Alle eServer-seriene skal videre tilbys med to ulike former for øyeblikkelig kapasitetsoppgradering (CUoD for "capacity upgrade on demand"). "Vertical CUoD" betyr at eServeren inneholder flere prosessorer enn du bruker i øyeblikket, og at du kan aktivere dem etter hvert som du trenger dem. "Horizontal CUoD" betyr at klyngen din omfatter servere som du kan aktivere - og betale for - når du trenger dem.

Visjonen om applikasjoner som spres over et varierende antall servere strider mot kjensgjerningen at hver av de fire eServer-seriene kjører egne operativsystemer, selv om det loves at de skal få Linux som felles nevner. IBM lover å løse dette gjennom en omfattende serie med nye verktøy.

Det skal videre utvikles en felles Tivoli-pakke for drift av eServer, nye betalingsmodeller for programvare og nye finansieringsmodeller for maskinvaren. Kunder skal for eksempel betale etter sin gjennomsnittlige bruk av systemvare og applikasjoner, ikke etter sin maksimale bruk. Maskinvare skal også kunne leies etter bruker eller per måned.

I en kommentar til Cnet, skriver analytiker Thomas Bittman i Gartner Group at når det gjelder servere har IBM først og fremst et markedsproblem. Lanseringen av eServer er et forsøk på å løse dette markedsproblemet. Han mener IBM kan lykkes, forutsatt en betydelig investering i markedsføring over minst et år, og at salgsleddet legger helt om til en ny praksis. Han krever videre at løftet om felles teknologi gjennom alle nivåer i eServer må realiseres i stort omfang.

Tar man servermarkedet under ett, er IBM verdensledende. Men i de to segmentene Unix og Wintel, er IBM på tredje plass. Bittman tror en eventuell framgang til andreplass innen Unix eller Wintel vil kreve flere år.

IBM Norge vil presentere eServer på et heldagsseminar i Oslo 27. oktober.

Gigantene kjemper om servermarkedet. Les:
Neste generasjon UltraSPARC lansert
Sun kjøper Cobalt for to milliarder dollar
HPs Superdome har debutert hos Amazon
Blue Hammer - maxi-klynge fra IBM
Fujitsu-Siemens utfordrer Compaq på Intel-baserte tjenere
Sparc-tjenere, sterke kort fra Fujitsu Siemens
Tjener-offensiv fra Fujitsu Siemens
Compaq tapte Amazon.com til HP
Compaq: To-veis tjener i 4,5 cm høyde
Ytelsesrekorder med nye 24-veis AS/400-maskiner
Bull: Fra en til åtte prosessorer i samme tjener
Compaq lanserer drømme-tjeneren

Les mer om IBMs nye strategi:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.