IBM selger servere på lavt strømforbruk

IBM har utvidet sine selvreparerende Unix-servere med en liten modell der lavt strømforbruk og integrert RAID er vesentlige salgsargumenter.

IBM har utvidet sine selvreparerende Unix-servere med en liten modell der lavt strømforbruk og integrert RAID er vesentlige salgsargumenter.

Modellen er døpt pSeries 610. Den leveres med en eller to Power-prosessorer i opptil 1,333 GHz og et valgfritt antall RAID-organiserte disker i kabinettet, i enten frittstående eller rack-modell. Offisiell tilgjengelighetsdato er 22. februar. I USA prises den fra 6000 dollar og oppover. Brukeren kan velge mellom AIX 4.3.3, AIX 5L og Linux.

p610 har et immunsystem på linje med de øvrige nyere modellene i pSeries. Det innebærer at den har en rekke egenskaper hentet fra IBMs eLiza-prosjekt, der IBM utvikler nye metoder for å redusere nedetid. Fra dette prosjektet er p610 tilført et system som automatisk logger alle systemfeil, et annet som får komponenter til å blinke rødt hvis ikke ytelsen er optimal, og en dedikert service prosessor som overvåker systemet med tanke på å varsle om potensielle problemer før de slår ut. Varslingssystemene er tilgjengelig for driftsansvarlige gjennom nettlesere, også for trådløs oppkopling gjennom hånd-PC-er.

IBM argumenterer for at Integrert RAID-lagring - RAID betyr at data spres over flere fysiske disker og kan gjenvinnes om en fysisk disk skulle ødelegges - med kapasitet opptil 291 GB gjør at p610 kombinerer pålitelig og rask lagring med enkel drift, enkel installasjon, plassbesparelse og lavere energiforbruk enn systemer som konkurrerer på ytelse og pris. Prosessoren og den øvrige arkitekturen skal også bidra til å gjøre p610 spesielt strømsparende og lite varmeutviklende.

IBM peker ut Sun Fire 280R med ekstern StorEdge A1000 RAID lagring som målskive for sin markedsføring. p610 skal tilby fire ganger så rask dataoverføring fra disk til server, to ganger så stor lagringskapasitet og under halvparten så stor strømforbruk. IBM mener p610 bruker 450 watt, og viser til tekniske data fra Sun der strømforbruket til kombinasjonen 280R og A1000 oppgis å være 1070 watt.

I tillegg oppgir IBM tall for hvor mye varme de to systemene slipper ut til omgivelsene, henholdsvis 1536 BTU per time og 4232 BTU per time. En BTU eller "British Thermal Unit" er per definisjon 1055 joules, eller rundt 0,293 watt-timer. 1 BTU per time er derfor 0,293 watt.

1536 BTU per time for p610 svarer følgelig til 450 watt, hvilket er normal varmemengde fra en maskin som forbruker nettopp 450 watt og ikke utfører fysisk arbeid.

4232 BTU per time for Sun-systemet er derimot 1240 watt. Hvis det er korrekt - IBM hevder å ha hentet tallet fra Suns egne spesifikasjoner - har altså Sun funnet opp den optimale varmeovnen, i form av en Unix-server med RAID-disker som henter 1070 watt fra strømnettet og er i stand til å videreføre hele 1240 watt til sine omgivelser.

Kanskje det ligger flere skjulte undere i Suns teknologi?

Til toppen